Beveiliging nieuws

Onze partners

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Nenova

DZ Technologies

Eizo

Milestone

Brivo

Genetec

VEB

BHVcertificaat.online

Akuvox

Regio Control Veldt

GFT

SmartSD

Bydemes

Ajax Systems

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

2N

Secusoft

Bosch Security Systems

Paxton

i-Pro

G4S

Lobeco

Sequrix

HD Security

Dahua

Uniview

Trigion

Securitas

Avigilon Alta

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

Alphatronics

Advancis

Connect Security

Paraat

Hikvision

VVNL

Masset Solutions

Explicate

Dero Security Products

ADI

SmartCell

RoSecure

SMC Alarmcentrale

IDIS

Top Security

Seagate

Add Secure

SOBA

Gold-IP

ARAS

Service Centrale Nederland

CSL

Kiwa

20face

NIBHV

HID

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

Seris

Nimo Dog Security

Unii

PG Security Systems

EAL

OSEC

CDVI

ASIS

JMB Groep

CardAccess

VideoGuard

Oribi ID Solutions

Optex

VBN

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Centurion

MPL

Multiwacht

Noorderpoort gaat gevangenispersoneel scholen

19 november 2019
Redactie
20:32

Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal gaat personeel van de penitentiaire inrichtingen Ter Apel en Veenhuizen (bij)scholen. Twaalf gevangenismedewerkers uit Ter Apel en zes uit Veenhuizen zitten voortaan eenmaal in de week in de schoolbanken van Noorderpoort. Ze volgen daar de opleiding mbo 4 Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (PBSD).

De opleiding voor het personeel van de penitentiaire inrichtingen is een BBL-traject. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. De betreffende studenten hebben al een werkgever en zijn overdag aan het werk in de gevangenis. Om hun kennis te vergroten krijgen ze één dag in de week les bij een ROC, in dit geval Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal.

Geweldige ontwikkeling
Evert Idema, opleidingscoördinator van PI Ter Apel, is blij met de samenwerking. “Eerder boden we ook dergelijke opleidingen aan ons personeel aan, maar dan aan één of enkele collega’s en vaak ver van huis en met een summiere begeleiding. Deze samenwerking met Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal is voor beide partijen een geweldige ontwikkeling. Wij kunnen onze medewerkers dichtbij de werkplek onderwijs laten volgen en doordat ze samen in één klas zitten kunnen we de opleiding zoveel mogelijk laten aansluiten op de praktijk binnen de gevangenismuren.” En Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal doet ervaring op met het opleiden van een nieuwe doelgroep.

Voorwaarde
De klas met gevangenispersoneel volgt de lessen op de locatie van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal aan de Sportparklaan. Tussen de reguliere studenten dus. “De klas bestaat uit nieuwe collega’s die al wel zijn aangenomen, maar zich nog verder moeten bekwamen in het specifieke werk in een gevangenis. Het succesvol afronden van de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op mbo 4 niveau is een voorwaarde om bij ons aan het werk te kunnen blijven”, vertelt Evert Idema namens PI Ter Apel. “Daarnaast volgen ook oudere collega’s de opleiding. Toen zij vele jaren terug begonnen met werken, was een dergelijke opleiding niet verplicht. Omdat we het als werkgever belangrijk vinden dat onze werknemers zich blijven ontwikkelen, bieden we ook oudere collega’s de kans om deze opleiding te volgen.”

Ervaring op de werkplek
Omdat er sprake is van een BBL-traject, waarbij de studenten veel ervaring opdoen op de werkplek, duurt de opleiding anderhalf in plaats van drie jaar. De opleiding wordt afgesloten met een examen en dan wacht de deelnemers bij voldoende resultaat een mbo 4 diploma. “Wat mij betreft blijft het niet bij deze ene groep, maar gaan we in de toekomst meer (nieuwe) collega’s opleiden”, stelt Evert Idema. “PI Ter Apel – als grote organisatie op een specifiek vakgebied – en het Noorderpoort kunnen wellicht ook op andere gebieden met elkaar samenwerken. Daar gaan we zeker naar kijken.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner