Beveiliging nieuws

Onze partners

Milestone

ADI

VAIBS

Uniview

Top Security

EAL

Service Centrale Nederland

Paraat

OSEC

Oribi ID Solutions

VVNL

Unii

Trigion

Dahua

Paxton

Lobeco

Nimo Dog Security

Dero Security Products

SOBA

G4S

Centurion

SmartCell

Explicate

Advancis

2N

VEB

Boon Edam

CSL

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Securitas

SmartSD

Brivo

ASIS

Traka ASSA ABLOY

20face

GFT

CDVI

Eagle Eye Networks

ARAS

Masset Solutions

Nenova

NIBHV

HD Security

Alphatronics

PG Security Systems

HID

VBN

Hikvision

Connect Security

Akuvox

Seagate

Add Secure

Secusoft

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Genetec

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

RoSecure

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Eizo

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Optex

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Kiwa

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

i-Pro

VideoGuard

Bydemes

Gold-IP

Multiwacht

NetworxConnect

Bosch Security Systems

IDIS

JMB Groep

MPL

CardAccess

Seris

Norm voor rookgasafvoer ter commentaar gepubliceerd

19 oktober 2021
Redactie
13:56

De norm voor gebouwgebonden rookgasafvoersystemen, NEN 2757-2, is voor commentaar gepubliceerd. De norm wordt aangewezen door het Bouwbesluit 2012.

NEN 2757-2 betreft bepalingsmethoden voor de geschiktheid van systemen voor de afvoer van rookgas van gebouwgebonden installaties met een belasting van 130 kW tot en met 2.500 kW op bovenwaarde. Het Bouwbesluit 2012 stelt de eisen en verwijst voor de bepalingsmethoden naar deze norm. Deel 1 betreft de installaties tot 130 KW.

Wat is er gewijzigd ten opzichte van de editie uit 2006
In het normontwerp zijn verschillende wijzigingen aangebracht. Zo is hoofdstuk 1 (onderwerp en toepassingsgebied) herschreven en aangevuld met een tabel om meer duidelijkheid te verschaffen. De bepalingsmethode in 5.3, voor de richting van de stroming in voorzieningen voor de afvoer van rookgas voor mechanische afvoer met ventilator, is sterk ingekort met een verwijzing naar hoofdstuk 7. Het begrip ‘hinder’ is in hoofdstuk 6 nader uitgewerkt en de toegelaten plaats voor een uitmonding is duidelijker geregeld en aangescherpt. Hoofdstuk 7, met de omvangrijke bepalingsmethoden voor de capaciteit, is sterk ingekort door verwijzing naar de relevante Europese normen. Hoofdstuk 8, met de berekeningsmethode voor de verdunningsfactor, is aangepast door de figuren voor de verschillende situaties direct bij de beschrijvingen daarvan te plaatsen in plaats van in een grote tabel.

Werken met NPR33
De bijlagen A, C, D, E, G.7, I en J uit NEN 2757-2:2006 zijn vervallen. Naast NEN 2757-2 en enkele andere normen die van belang zijn voor gasinstallaties, bestaat er de bekende NPR 3378-serie ‘Praktijkrichtlijn Gasinstallaties’. Deze normen en delen van de NPR maken deel uit van de webtool ‘Werken-met-NPR-3378’. Een aantal delen uit deze NPR 3378-serie geven toelichting en voorbeelden voor rookgasafvoersystemen voor gasgestookte installaties. Voor toelichting op installaties voor andere brandstoffen is een aparte praktijkrichtlijn in voorbereiding.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner