NS presenteert 600 vandalen de rekening

In de afgelopen vijf jaar heeft de NS aan 600 vandalen de rekening gepresenteerd van de schade die zij hadden aangebracht aan treinen en stations. Het gaat om bijvoorbeeld het bekladden van treinen met graffiti, vernielingen aan de stations of het beschadigen van treinstoelen.

“Na een signalering van vandalisme doen wij altijd aangifte”, zegt woordvoerder Anita Middelkoop van de NS. “Vervolgens krijgen de daders de rekening voorgeschoteld voor de toegebrachte schade. Het totaalbedrag van deze rekeningen bedroeg over de afgelopen vijf jaar 5,6 miljoen euro.”

85 procent van de schade wordt terugbetaald
In de zaken waarbij de dader (vooralsnog) onbekend is, blijft de rekening open staan. Wanneer zij gevonden worden, dient NS alsnog een vordering in. Het maakt geen verschil of de vandalen vandaag of morgen worden gepakt, de rekening blijft. Eventueel kan er door de rechter een betalingsregeling opgelegd worden. Uiteindelijk wordt op deze manier gemiddeld 85 procent van de schade, veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader, terugbetaald.

Soorten vandalisme
Door vandalisme moet een trein, direct of op een later moment, van het spoor gehaald worden om de toegebrachte schade te herstellen. Dit kost tijd en geld en dat investeren we vanzelfsprekend liever in zaken waar onze reizigers iets aan hebben.

Soort vandalisme
Aantal keren schade verhaald
Vernielingen ruiten stations

220

Graffiti op gebouwen en treinen

108

Vernielingen op stations

95

Vernielingen in de trein

76

Teammanager Martijn Pennock, verantwoordelijk voor de monteurs van de afdeling Schadeherstel van NS: “Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers. Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers.”
Hoe groot of hoe klein de schade ook is, vandalisme neemt de NS altijd serieus. Daarom is het bedrijf de afgelopen jaren effectiever gaan optreden tegen vandalisme en dit blijft het onverminderd doen. Daarbij wordt samen met de politie, andere vervoerders en betrokkenen opgetreden.

 

Gedeeld

Geef een reactie