Beveiliging nieuws

Onze partners

Bydemes

Seris

Add Secure

Alphatronics

20face

Kiwa

VAIBS

SMC Alarmcentrale

NIBHV

SmartCell

RoSecure

Nimo Dog Security

Secusoft

CSL

Uniview

Advancis

CardAccess

Avigilon Alta

OSEC

Seagate

Masset Solutions

Bosch Security Systems

VBN

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

VEB

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

ASIS

Genetec

Dahua

Akuvox

ADI

VideoGuard

Multiwacht

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Crown Security Services

Regio Control Veldt

SOBA

Paraat

HID

Oribi ID Solutions

Top Security

Gold-IP

IDIS

Ajax Systems

Milestone

ARAS

Paxton

Unii

Explicate

Alarm Meldnet

Optex

Brivo

Trigion

Centurion

ASSA ABLOY

GFT

PG Security Systems

Eizo

i-Pro

Lobeco

Connect Security

HD Security

Sequrix

Nenova

VVNL

Koninklijke Oosterberg

Hikvision

CDVI

De Beveiligingsjurist

G4S

Securitas

NetworxConnect

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

JMB Groep

MPL

EAL

2N

Nu ook online aangifte van cybercrime mogelijk

5 februari 2020
Redactie
21:29

Om het aangifte doen van cybercrime laagdrempeliger te maken, kunnen slachtoffers nu online aangifte doen van cybermisdrijven. Als hun computer nog werkt tenminste. De maatregel is om te beginnen bedoeld voor slachtoffers van helpdeskfraude.

Bij helpdeskfraude doen criminelen zich voor als medewerkers van een sofwarebedrijf, die willen helpen bij een mogelijk computerprobleem. Zij nemen de computer dan over om het probleem te verhelpen, maar in werkelijkheid kopiëren zij wachtwoorden en andere gevoelige gegevens. Volgens de politie is uit meerdere onderzoeken en enquêtes gebleken dat de aangiftebereidheid voor cybercrime-delicten lager ligt dan bij traditionele criminaliteit.

Online aangifte
Om de aangifte van cybercrime laagdrempeliger te maken, kunnen burgers op politie.nl nu online aangifte doen van helpdeskfraude. Van deze vorm van cybercrime kwamen in 2017 negentienhonderd meldingen en aangiftes binnen. In 2018 waren dat 1600 meldingen en aangiftes en in 2019 ligt dat ongeveer op hetzelfde niveau.
Om daders te pakken, hun werkwijze te verstoren of preventiecampagnes op te zetten, is het belangrijk dat de politie zoveel mogelijk actuele informatie binnenkrijgt. Bij helpdeskfraude ziet de politie bijvoorbeeld steeds vaker dat er nu ook Nederlandstalige mensen bellen, niet meer alleen Engelstalige. Achter dit soort veranderingen in de werkwijze van cybercriminelen komt de politie alleen als er genoeg aangiftes binnenkomen.

Ransomware
Een volgende stap is dat het mogelijk wordt om online aangifte te doen van nog veel meer vormen van cybercrime. Ransomware wordt het volgende delict waarvan burgers online aangifte moeten kunnen gaan doen. Ook hier heeft de politie baat bij zoveel mogelijk aangiften om daders beter te kunnen opsporen, maar ook om meer te kunnen doen aan verstoren en preventie. Denk bijvoorbeeld aan de website Nomoreransrom.org, waarop sleutels van verschillende soorten ransomware staan, waarmee zonder criminelen te betalen een computer of bestanden weer toegankelijk gemaakt kunnen worden. Het is voor het slachtoffer in dat geval wel te hopen dat het nog een werkende computer over heeft, anders zal alsnog het politiebureau moeten worden bezocht.

Aanpak cybercrime
Wanneer er voldoende aanleiding en bewijs is, kan de politie daders van cybercrime opsporen en vervolgen. Als er niet direct een opsporingsonderzoek kan worden gestart, is de aangifte volgens de politie nog steeds heel belangrijk. Want de informatie uit de aangiftes wordt altijd verzameld en geanalyseerd. Zo onderzoekt de politie op welke manier zij samen met bedrijven cybercrime het beste kan bestrijden. En inzicht in alle cybercrime-misdrijven helpt zowel de daders te pakken als het juiste preventiemateriaal te maken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner