Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

CSL

VBN

Eizo

Lobeco

Oribi ID Solutions

Bydemes

Advancis

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

RoSecure

Securitas

VAIBS

VideoGuard

Nenova

ARAS

ADI

Seris

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Connect Security

CDVI

Hikvision

Masset Solutions

Multiwacht

MPL

2N

Eagle Eye Networks

Akuvox

Centurion

Dahua

Brivo

Traka ASSA ABLOY

20face

Milestone

i-Pro

ASIS

Ajax Systems

Paxton

JMB Groep

Crown Security Services

Secusoft

Service Centrale Nederland

Kiwa

BHVcertificaat.online

Unii

Explicate

Regio Control Veldt

Seagate

Nimo Dog Security

PG Security Systems

VVNL

Optex

Nimo Drone Security

Dero Security Products

CardAccess

EAL

DZ Technologies

HID

IDIS

Gold-IP

ASSA ABLOY

Genetec

HD Security

NIBHV

Koninklijke Oosterberg

GFT

Sequrix

Top Security

VEB

G4S

Uniview

Trigion

OSEC

NetworxConnect

SmartSD

SOBA

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Paraat

Add Secure

OM Amsterdam bezorgd over wapengeweld jongeren

26 december 2019
Redactie
11:54

In een interview met de lokale zender AT5 uit hoofdofficier van justitie John Lucas zijn zorgen over de toename van jongeren die sneller naar steek- of vuurwapens lijken te grijpen. In september kostte dat nog het leven van de 18-jarige rapper Jay-Ronne Grootfaam. De verdachten zijn 18 en 20 jaar.

De dode viel in de strijd tussen twee rivaliserende jeugdgroepen uit Amsterdam Zuidoost. Meestal uiten ze hun haat in video’s, maar van tijd tot tijd vinden fysieke confrontaties plaats. “Mijn zorg is groot. Je ziet dat jonge mensen heel makkelijk tot geweld komen en daar vervolgens weer raps over maken. Dit veroorzaakt zorgen over de toekomst, dat je het niet helemaal onder controle krijgt”, zegt Lucas tegen AT5. Oppakken, vervolgen en veroordelen is volgens de hoofdofficier niet genoeg. Er is meer nodig dan alleen strafrecht. “Wij kunnen het oppakken en de afschuwelijke uitkomsten van dit soort gevechten bestraffen, maar de basis, de oplossing, hiervan zit in de wijk zelf. Je moet dit als samenleving niet willen en niet aanvaarden”, aldus Lucas, die meent dat veel jongeren tegenwoordig leven in een omgeving waar geweld misschien normaal is.

Video’s
Een van de oorzaken zijn wellicht de video’s die rappers maken, waarin geweld verheerlijkt en genormaliseerd wordt. Het leidt volgens Lucas tot meer jongeren die elkaar neerschieten of -steken. Ook de 18-jarige rapper Gondilio Lowland kwam recent door geweld om het leven. De 21-jarige man die hem had neergeschoten, werd vorige maand tot twaalf jaar cel veroordeeld. De moeder van het slachtoffer riep bij de herdenkingsdienst ouders van jongeren op hun kinderen beter in de gaten te houden en hulp te zoeken als blijkt dat de kinderen in een gewelddadig milieu terecht komen. Er zijn volgens haar genoeg instanties die kunnen helpen bij de opvoeding, als de ouders dat niet alleen afkunnen. Ook de hoofdofficier denkt dat de oplossing bij de ouders begint. Ook zal de zwijgcultuur richting politie en justitie doorbroken moeten worden, wil er een fundamentele verandering komen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner