OM eist werkstraf tegen slapende bewakers joodse school

Het OM eist 40 uur werkstraf tegen voormalige wachtcommandanten van de marechaussee. Zij zouden in hun auto in slaap zijn gevallen terwijl zij de ingang van de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam moesten bewaken. 

De zaak diende voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. De twee wachtcommandanten uit Poortugaal en Woerden werden ’s morgens, vlak voordat de school zou beginnen, slapend betrapt door twee leden van de Snelle Reactie Eenheid (SRE) van de marechaussee. Dit leidde in februari 2020 tot strafontslag.

Terroristische dreiging
De twee marechaussees ontkenden in slaap te zijn gevallen. Zij zouden om beurten alert zijn geweest en hooguit af en toe op hun telefoon hebben gekeken. Wel zou een van hen korte tijd zijn ‘weggevallen’. De twee moesten de joodse school in de gaten houden vanwege de terroristische dreiging. Voordat de leerlingen komen wordt de omgeving gecontroleerd. De marechaussees kijken de prullenbakken na en letten erop of er geen verdachte voertuigen in de buurt staan. Ook de politie houdt een oogje in het zeil, vanuit een speciaal daarvoor geplaatste politiepost. Na de controleronde begon het hard te regenen, waardoor de wachtcommandanten zich terugtrokken in hun auto. Daar zouden ze in slaap zijn gevallen.

De rechtbank doet uitspraak op 18 oktober.

Gedeeld

Geef een antwoord