Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

Alarm Meldnet

Securitas

IDIS

Brivo

Advancis

Nimo Drone Security

SmartCell

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

Boon Edam

Hikvision

Unii

Centurion

Secusoft

Kiwa

VBN

Connect Security

Masset Solutions

Akuvox

Dahua

Multiwacht

Genetec

RoSecure

SMC Alarmcentrale

Trigion

HD Security

VideoGuard

PG Security Systems

Gold-IP

CDVI

i-Pro

2N

SmartSD

Bydemes

Optex

Seagate

Nimo Dog Security

VAIBS

Uniview

GFT

Sequrix

Oribi ID Solutions

JMB Groep

Lobeco

Bosch Security Systems

Alphatronics

Eagle Eye Networks

ARAS

Nenova

G4S

Top Security

20face

Add Secure

Regio Control Veldt

CardAccess

Milestone

Avigilon Alta

MPL

ASIS

Koninklijke Oosterberg

VVNL

De Beveiligingsjurist

Explicate

Paxton

Crown Security Services

EAL

DZ Technologies

SOBA

ADI

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Eizo

Hanwha Vision Europe

CSL

Seris

Paraat

HID

Dero Security Products

NIBHV

NetworxConnect

VEB

Traka ASSA ABLOY

OM verdenkt advocaten te lekken naar organisatie Taghi

10 augustus 2020
Redactie
06:25

In een proces-verbaal rond het Marengo-onderzoek verdenkt het Openbaar Ministerie een aantal strafrechtadvocaten ervan geheime onderzoeksinformatie doorgespeeld te hebben naar de bende van Ridouan Taghi. De advocaten zeggen op hun beurt dat het OM de media voor hun karretje spant.

Het proces-verbaal is ter inzage gegeven aan het AD, Het Parool en De Telegraaf. Het OM verwijt een aantal advocaten hierin als boodschappenjongens te hebben gefungeerd richting de organisatie van Ridouan Taghi. Strafrechtadvocaten kunnen inzage krijgen in strafdossiers, maar mogen de informatie niet delen met hun cliënten als deze onder de geheimhoudingsplicht valt. Enkele advocaten zouden deze plicht niet hebben gerespecteerd, aldus het proces-verbaal. Daardoor konden de criminelen op de hoogte blijven van de voortgang van de onderzoeken naar hen. Zo kwam Taghi er achter dat justitie in gesprek was met de Marokkaanse overheid om hem daar op te laten pakken, waarop hij met een speedboot naar Spanje vluchtte. Later vertrok hij naar Dubai, waar hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Nederland.

Reactie advocaten
De advocaten zouden zich contant hebben laten betalen, zo blijkt uit berichten die met beveiligde, maar door de politie gekraakte pgp-telefoons zijn uitgewisseld. Uit dergelijke berichten blijkt ook dat niet alle advocaten bereid waren geheime informatie met hun cliënten te delen. Dit tot grote frustratie van de criminelen, die in een bericht aangaven zin hadden daarheen te gaan en ‘die vieze hond voor zijn kop te knallen’.
Enkele advocaten willen niet inhoudelijk reageren op het proces-verbaal omdat zij dat vanwege hun ‘wettelijke geheimhoudingsverplichting’ niet mogen. Zij beschouwen het PV als een aanval vanuit het OM om de aandacht af te leiden van problemen rond kroongetuige Nabil B., die eerder ook al had verklaard dat sommige advocaten ‘plat’ zijn. Een andere advocaat spreekt van een ‘niet eens halfbakken’ proces-verbaal, waaraan geen waarde moet worden toegedicht. Hij beschuldigt het OM van ’trial by media’, wat inhoudt dat het OM via de media invloed probeert uit te oefenen op de publieke opinie en zo indirect op de rechtspraak. Het OM komt dinsdag met een reactie. De Amsterdamse Orde van Advocaten zegt een onderzoek te gaan instellen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner