OM wil burgers ‘rechercheur’ laten spelen

Volgens het AD wil het Openbaar Ministerie burgers zelf strafdossiers laten aanleveren. Daarmee kan het dan vermeende daders vervolgen. Niet iedereen vindt dit een goed plan.

Het AD baseert zich op het Jaarplan 2019 van het Arrondissementsparket Oost-Nederland. Daarin wordt gesproken over ‘projecten die burgers nauwer bij de opsporing moeten betrekken’. In een van deze projecten wordt de burger stap voor stap uitgelegd hoe deze een compleet dossier bij het OM of de politie kan aanleveren op grond waarvan een vervolgingsbeslissing kan worden genomen. In het jaarplan staat niet hoe dit praktisch moet gebeuren.

Redenen
Het OM wilde niet inhoudelijk reageren op de plannen, omdat deze nog niet zo concreet zouden zijn als de tekst in het jaarplan doet vermoeden. Wel wordt toegegeven dat er aan het plan wordt gewerkt, onder andere om op opsporingscapaciteit bij de politie te besparen. Een andere reden is dat burgers steeds meer opsporingsmiddelen zelf hebben, zoals bewakingscamera’s. En zij kunnen via internet onderzoek doen naar een mogelijke dader.
Onderzoeker Arnout de Vries van TNO zegt tegenover het AD dat hij voorstander is van burgeropsporing, maar dat daar ook risico’s aan vastzitten. Bijvoorbeeld dat burgers de privacyregels niet respecteren of voor eigen rechter gaan spelen. Maar er ligt volgens de onderzoeker ook informatie ‘ op straat’, waar de politie wegens tijdgebrek niets mee doet. Kritische Kamerleden vinden dat opsporing een overheidstaak is en niet mag afhangen van burgerinzet.

Gedeeld

Geef een reactie