OM wil corona-hoesters verplicht laten testen

Het Openbaar Ministerie wil dat mensen die iemand opzettelijk in het gezicht hebben gehoest of gespuugd verplicht worden getest op corona. Nu mag een verdachte dat nog weigeren, wat tot grote onzekerheid bij slachtoffers leidt.

Verschillende politieagenten, winkelmedewerkers en buschauffeurs hebben het al meegemaakt, dat iemand hen in het gezicht hoestte en vertelde met het coronavirus besmet te zijn. Zeven verdachten zijn inmiddels via het supersnelrecht veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen voor hun gedrag. Het slachtoffer blijft echter met de onzekerheid zitten of de dader werkelijk besmet was.

Zwaardere straffen
Justitie treedt hard op tegen de zogenoemde corona-hoesters. Tot nu toe waren enkele van hen bereid zich vrijwillig te laten testen, waarbij bleek dat zij niet waren besmet. Andere keren werd niet getest omdat de dader geen symptomen van coronabesmetting had. Om de onzekerheid bij slachtoffers weg te nemen en besmette verdachten zwaarder te kunnen straffen, is het Openbaar Ministerie nu in gesprek met de minister van Justitie en Veiligheid om medewerking aan een test verplicht te stellen voor verdachten. De laatste dagen zijn opnieuw corona-hoesters en -spugers opgepakt. Zij worden begin volgende week berecht. Als blijkt dat zij werkelijk besmet zijn, zal de straf hoger uitvallen. Een nog zwaardere straf wil het OM kunnen eisen als ook het slachtoffer besmet is geraakt.

Deel dit artikel via: