OM wil harder optreden tegen asociale vliegtuigpassagiers

Uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij de Inspectie voor Leefomgeving en Transport blijkt dat vorig jaar 985 vliegtuigpassagiers zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige overlast. Dat is een toename van 37 procent ten opzichte van 2015 en een verdubbeling ten opzichte van 2010.

Landelijk luchtvaartofficier Frances Schlingemann waarschuwt in het AD dat onhandelbare passagiers zoveel tijd en energie kosten dat de bemanning geen oog meer kan hebben voor de veiligheid in het vliegtuig. Het risico is namelijk relatief groot dat andere passagiers zich ermee gaan bemoeien en de situatie volledig uit de hand loopt. Daarom is zij een offensief begonnen tegen asociale passagiers. Deze kunnen dankzij de invoering van het snelrecht direct na aankomst worden voorgeleid, waarbij zij een boete krijgen of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Dit laatste gebeurt overigens nog veel te weinig. Van de bijna duizend overlastveroorzakers van vorig jaar hoefden er nog geen honderd voor te komen. Schlingemann roept daarom het luchtvaartpersoneel op om vaker aangifte te doen.

Zwarte lijst
Europarlementariërs Peter van Dalen van de ChristenUnie en Matthijs van Miltenburg van D66 zeggen tegenover het AD dat zij pleiten voor een grensoverschrijdende lijst van overlastgevers. Het zou volgens Van Miltenburg goed zijn als Europese luchtvaartmaatschappijen onderling afspraken maken over een gezamenlijke zwarte lijst van passagiers die zich ernstig misdragen in het vliegtuig. Van Dalen vindt dat het niet kan worden toegestaan dat ernstig wangedrag de veiligheid van andere passagiers en van het cabinepersoneel in gevaar brengt.
Schlingemann wil dat mensen voortaan bij het bestellen van alcoholische drank op de luchthaven hun instapkaart moeten tonen, zodat bij overmatige consumptie de bemanning van de vlucht geïnformeerd kan worden. Schiphol wil echter niet dat 68 miljoen passagiers de dupe worden van een relatief klein aantal probleemgevallen. Op zich een merkwaardig beleid, als je bedenkt dat je al voor het kopen van een pak koekjes in de taxfreeshop je instapkaart moet tonen.

Gedeeld

Geef een reactie