Beveiliging nieuws

Onze partners

Ajax Systems

RoSecure

VAIBS

Genetec

Centurion

HID

Top Security

JMB Groep

Alarm Meldnet

OSEC

Avigilon Alta

CSL

Akuvox

G4S

20face

i-Pro

Kiwa

Advancis

GFT

Eizo

Alphatronics

SmartSD

BHVcertificaat.online

Unii

Milestone

Regio Control Veldt

Add Secure

Connect Security

Oribi ID Solutions

SmartCell

2N

Bosch Security Systems

Brivo

Dero Security Products

MPL

Secusoft

CardAccess

NIBHV

Koninklijke Oosterberg

Masset Solutions

Seagate

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Uniview

VBN

Eagle Eye Networks

Optex

ARAS

De Beveiligingsjurist

Sequrix

EAL

Boon Edam

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Gold-IP

Dahua

SMC Alarmcentrale

Explicate

Nenova

Crown Security Services

Hikvision

Bydemes

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

IDIS

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

VEB

Securitas

HD Security

ADI

CDVI

SOBA

Nimo Drone Security

VideoGuard

ASIS

Paraat

VVNL

Seris

PG Security Systems

Lobeco

Multiwacht

Trigion

Om wil harder optreden tegen bedreiging van politici

13 november 2020
Redactie
14:49

Niet alleen Geert Wilders wordt regelmatig bedreigd. Hij is wel koploper, maar veel andere politici worden ook in toenemende mate met ernstige bedreigingen geconfronteerd. Daders komen heel zelden voor de rechter. Daar wil het OM verandering in brengen, schrijft het AD.

Dit jaar kwamen al bijna 500 meldingen binnen bij het speciale Team Bedreigde Politici (TBP), terwijl dat er in heel vorig jaar 393 waren. Toch zijn dit jaar maar negen verdachten gedagvaard. In 2018 waren dat er dertien. Er lopen nog 124 onderzoeken naar bedreigingen van dit jaar, maar de verwachting is dat ook daaruit weinig rechtszaken zullen voortkomen. Intussen neemt volgens hoofdofficier Michiel Zwinkels van het OM niet alleen het aantal bedreigingen toe, maar ook de ernst daarvan. Het enige wat afneemt is de leeftijd van de bedreigers. Zelfs kinderen van onder de 12 jaar maken zich schuldig aan bedreiging van politici.

Brieven met kogels
Veelal komen de bedreigingen via internet binnen, maar er worden ook brieven met kogels verstuurd en een aantal politici is recht in het gezicht bedreigd. Ook het ‘goed bedoelde’ langs brengen van een voedselpakket bij de in quarantaine thuis verblijvende D66-leider Rob Jetten door Farmers Defence Force wordt als een bedreiging beschouwd. ‘Je gaat mensen niet in hun privé-omgeving lastig vallen’, reageerde minister Grapperhaus woedend. Recent nog verscheen op internet een filmpje waarop iemand met een pistool op een portret van Geert Wilders schoot. De Haagse rijschoolhouder noemde dat vrijheid van meningsuiting. De media wisten hem op te sporen; justitie slaagde daar nog niet in. Wilders zegt in een week tijd 107 keer aangifte gedaan te hebben met nul resultaat. Hij meent dat het het OM allemaal niets interesseert, maar dat spreekt Zwinkels tegen. Opvallend is dat de bedreigingen steeds minder vaak vanuit het buitenland komen. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen linkse en rechtse politici, al is driekwart gericht aan het adres van Geert Wilders.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner