Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

Advancis

Paraat

Dero Security Products

Sequrix

RoSecure

Securitas

Unii

Alphatronics

Milestone

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

Uniview

Oribi ID Solutions

Akuvox

Avigilon Alta

JMB Groep

HID

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

CSL

Eagle Eye Networks

NIBHV

Seagate

OSEC

Dahua

Paxton

HD Security

20face

De Beveiligingsjurist

Nenova

MPL

2N

ADI

Secusoft

CardAccess

Trigion

VBN

Eizo

Add Secure

IDIS

Brivo

Bosch Security Systems

VEB

SmartSD

Alarm Meldnet

Bydemes

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

ARAS

Gold-IP

Seris

GFT

ASSA ABLOY

Crown Security Services

CDVI

Genetec

VVNL

SOBA

VideoGuard

Nimo Dog Security

Nimo Drone Security

Koninklijke Oosterberg

G4S

EAL

Boon Edam

Optex

i-Pro

Explicate

Multiwacht

Regio Control Veldt

Top Security

ASIS

DZ Technologies

PG Security Systems

Kiwa

Connect Security

VAIBS

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Centurion

Ombudsman komt op voor politieagenten met PTSS

11 maart 2020
Redactie
12:03

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft de minister van Justitie en Veiligheid opgeroepen de knelpunten op te lossen die agenten met posttraumatische stressstoornis (PTSS) ervaren bij de politie.

Van Zutphen: “Ik zie dat PTSS bij de politie de aandacht van de politiek heeft. Ook de politievakbonden trekken hard aan de bel over de problemen die spelen. Ik ga er dan ook van uit dat de minister mijn oproep ter harte neemt en vlot de knelpunten wegneemt.”

Vier knelpunten
De ombudsman heeft zo’n twintig klachten gekregen van (ex)agenten die PTSS hebben door hun werk en hij heeft ook gesprekken gevoerd met politievakbonden. Hieruit komen vier knelpunten naar voren waarmee agenten met PTSS kampen bij hun werkgever en die urgent om een oplossing vragen. Zo kost het agenten bijzonder veel tijd en moeite medische kosten vergoed te krijgen. Stukken raken bijvoorbeeld zoek, declaraties indienen is omslachtig en ze moeten steeds dezelfde stukken aanleveren. Ook de procedure om PTSS als beroepsgerelateerde ziekte erkend te krijgen is moeizaam. Zo moet iemand met bewijs komen van incidenten die geleid hebben tot de PTSS. Verder is de coulance zoek bij de procedure voor smartengeld en schadevergoeding. Door steeds strengere toepassing van de regels is vergoeding van restschade nu bijna onmogelijk. Bovendien is de re-integratie voor agenten met erkende PTSS vaak moeizaam. Onder meer omdat PTSS op de werkvloer nog niet door alle leidinggevenden en collega’s geaccepteerd is.

Oplossingen
De Nationale ombudsman roept de minister dan ook op te komen met oplossingen voor de moeizame afhandeling van de nota’s zorgkosten, de belemmeringen in het proces, erkenning van PTSS als beroepsziekte, het gebrek aan coulance bij de behandeling van schadeclaims en het tekort aan passende re-integratie mogelijkheden. Hij blijft de verdere ontwikkelingen rond PTSS bij de politie nauwgezet volgen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner