Beveiliging nieuws

Onze partners

Ajax Systems

PG Security Systems

CDVI

Securitas

Akuvox

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

Nenova

EAL

Eizo

Trigion

Top Security

Lobeco

BHVcertificaat.online

Gold-IP

Alarm Meldnet

MPL

Paxton

ASSA ABLOY

Add Secure

NetworxConnect

VAIBS

Seris

Explicate

Oribi ID Solutions

2N

VideoGuard

IDIS

Secusoft

Advancis

Nimo Dog Security

Connect Security

Centurion

ADI

Service Centrale Nederland

Seagate

GFT

Paraat

Alphatronics

Sequrix

Brivo

Dahua

VVNL

Regio Control Veldt

Hikvision

Nimo Drone Security

ASIS

Koninklijke Oosterberg

Optex

SmartCell

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

Bydemes

CardAccess

Milestone

HID

NIBHV

Eagle Eye Networks

Multiwacht

VEB

Uniview

SOBA

OSEC

20face

Unii

CSL

RoSecure

i-Pro

Kiwa

G4S

Avigilon Alta

ARAS

VBN

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

SmartSD

HD Security

DZ Technologies

Genetec

JMB Groep

Omstreden bedrijf Clearview lekt gevoelige klantgegevens

27 februari 2020
Redactie
09:49

Het Amerikaanse bedrijf Clearview is opnieuw in opspraak geraakt. Ditmaal wegens het lekken van klantgegevens. Clearview is omstreden, omdat het persoonsgegevens via onder andere sociale media verzamelt, zonder toestemming van betrokkenen. De gegevens worden onder meer aan opsporingsdiensten verkocht.

Volgens een brief die klanten van Clearview hebben ontvangen, heeft een ongeautoriseerde persoon toegang gekregen tot de door het bedrijf verzamelde data. Het bedrijf struint het internet af op zoek naar afbeeldingen en persoonsgegevens en legt deze vast in een enorme database. Deze zou inmiddels al ruim drie miljard profielen bevatten. Volgens Clearview telt het klantenbestand meer dan 600 politiediensten en andere overheidsinstellingen. Aanvankelijk werden de diensten alleen in de Verenigde Staten aangeboden. Maar volgens Buzzfeed News bevat de klantenlijst ook Nederlandse organisaties, al zijn die niet met naam genoemd. Daarbij bevat de database gegevens van mensen over de hele wereld. Op de klantenlijst zouden onder andere 2200 opsporingsinstanties uit 37 verschillende landen staan.

Sociale media
De meeste informatie komt van sociale media. Wanneer de politie op zoek is naar gegevens van een verdachte, kunnen die veelal via Clearview worden verkregen. Het bedrijf benadrukt dat er geen gegevens uit de database zijn gelekt. De ongeautoriseerde persoon kreeg alleen toegang tot een lijst met klanten, het aantal zoekopdrachten per klant en het aantal accounts per klant. Gezien het klantenbestand kan er vanuit worden gegaan dat de activiteiten van Clearview in de Verenigde Staten legitiem zijn. De sociale media, zoals Facebook en LinkedIn, denken daar anders over. Zij wijzen erop dat Clearview hun algemene voorwaarden schendt en willen dat dit stopt. LinkedIn verloor echter een rechtszaak tegen het bedrijf. De rechter vond dat er geen sprake was van computervredebreuk, zoals was aangevoerd. Er zijn geen technische methodes waarmee de sociale media het ‘scrapen’ van informatie van gebruikers kunnen tegengaan. Clearview zegt vooral te willen bijdragen aan misdaadbestrijding, maar uit de gelekte klantenlijst zou naar voren komen dat ook onderzoeksinstellingen en winkelketens van de diensten gebruik maken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner