Beveiliging nieuws

Onze partners

Paxton

SMC Alarmcentrale

De Beveiligingsjurist

RoSecure

Hikvision

CSL

VBN

Optex

ASSA ABLOY

Connect Security

Unii

Gold-IP

Bosch Security Systems

SmartSD

DZ Technologies

SOBA

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

MPL

Ajax Systems

IDIS

Koninklijke Oosterberg

Bydemes

VAIBS

OSEC

GFT

VVNL

Secusoft

Dahua

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Seagate

ADI

Lobeco

CDVI

BHVcertificaat.online

VEB

Sequrix

Dero Security Products

Alarm Meldnet

NetworxConnect

20face

Alphatronics

Paraat

Top Security

Masset Solutions

ASIS

Trigion

Akuvox

Multiwacht

VideoGuard

HID

Uniview

2N

ARAS

Service Centrale Nederland

Kiwa

Oribi ID Solutions

Milestone

Explicate

Avigilon Alta

NIBHV

Eizo

Securitas

G4S

Add Secure

CardAccess

Brivo

SmartCell

Regio Control Veldt

Genetec

Nimo Dog Security

EAL

Nenova

i-Pro

Centurion

Advancis

HD Security

Seris

JMB Groep

PG Security Systems

Omstreden bedrijf Clearview lekt gevoelige klantgegevens

27 februari 2020
Redactie
09:49

Het Amerikaanse bedrijf Clearview is opnieuw in opspraak geraakt. Ditmaal wegens het lekken van klantgegevens. Clearview is omstreden, omdat het persoonsgegevens via onder andere sociale media verzamelt, zonder toestemming van betrokkenen. De gegevens worden onder meer aan opsporingsdiensten verkocht.

Volgens een brief die klanten van Clearview hebben ontvangen, heeft een ongeautoriseerde persoon toegang gekregen tot de door het bedrijf verzamelde data. Het bedrijf struint het internet af op zoek naar afbeeldingen en persoonsgegevens en legt deze vast in een enorme database. Deze zou inmiddels al ruim drie miljard profielen bevatten. Volgens Clearview telt het klantenbestand meer dan 600 politiediensten en andere overheidsinstellingen. Aanvankelijk werden de diensten alleen in de Verenigde Staten aangeboden. Maar volgens Buzzfeed News bevat de klantenlijst ook Nederlandse organisaties, al zijn die niet met naam genoemd. Daarbij bevat de database gegevens van mensen over de hele wereld. Op de klantenlijst zouden onder andere 2200 opsporingsinstanties uit 37 verschillende landen staan.

Sociale media
De meeste informatie komt van sociale media. Wanneer de politie op zoek is naar gegevens van een verdachte, kunnen die veelal via Clearview worden verkregen. Het bedrijf benadrukt dat er geen gegevens uit de database zijn gelekt. De ongeautoriseerde persoon kreeg alleen toegang tot een lijst met klanten, het aantal zoekopdrachten per klant en het aantal accounts per klant. Gezien het klantenbestand kan er vanuit worden gegaan dat de activiteiten van Clearview in de Verenigde Staten legitiem zijn. De sociale media, zoals Facebook en LinkedIn, denken daar anders over. Zij wijzen erop dat Clearview hun algemene voorwaarden schendt en willen dat dit stopt. LinkedIn verloor echter een rechtszaak tegen het bedrijf. De rechter vond dat er geen sprake was van computervredebreuk, zoals was aangevoerd. Er zijn geen technische methodes waarmee de sociale media het ‘scrapen’ van informatie van gebruikers kunnen tegengaan. Clearview zegt vooral te willen bijdragen aan misdaadbestrijding, maar uit de gelekte klantenlijst zou naar voren komen dat ook onderzoeksinstellingen en winkelketens van de diensten gebruik maken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner