Ondanks agressie haalt Arriva beveiligers van de bus

Ondanks dat de agressie volgens buschauffeurs nog altijd toeneemt, beëindigt vervoerder Arriva op 1 januari de inzet van beveiligers op een aantal bussen in Noord-Brabant. Niet alleen de chauffeurs, maar ook de vakbonden vinden dit een slecht besluit.

Vakbond FNV Arriva heeft het vervoersbedrijf middels een brandbrief opgeroepen om het besluit nog eens zorgvuldig te overwegen. Leden maken zich namelijk erg ongerust over wat er gaat gebeuren als de beveiligers met boa-status vanaf 1 januari niet meer meerijden op de bus. Zowel de veiligheid van de reizigers als van de chauffeurs komt dan onder druk te staan.

Overvallen
Niet op alle bussen rijden beveiligers mee. Er worden er nu 21 ingezet en daarvan verdwijnen er vijf in het oosten van Noord-Brabant en twee in het westen van de provincie. De beveiligers werden in 2016 geïntroduceerd na een reeks van overvallen op buschauffeurs. Volgens Arriva is dat risico nu niet meer aanwezig, omdat kaartjes niet meer met contant geld kunnen worden gekocht. Daarom zouden er minder beveiligers nodig zijn. Deze waren volgens de busmaatschappij bedoeld om de periode te overbruggen waarin pinautomaten in de bussen zouden worden geïnstalleerd.
Echter juist die pinautomaten leiden ook weer tot agressie. Recent werd een buschauffeur in elkaar geslagen omdat hij geen contant geld wilde accepteren voor een kaartje. Volgens Arriva neemt het aantal incidenten al een aantal jaren af, maar die ervaring staat kennelijk haaks op die van het personeel.

Foto: Profi-Sec

Gedeeld

Geef een antwoord