Beveiliging nieuws

Onze partners

NetworxConnect

ADI

Nenova

CSL

IDIS

ARAS

Centurion

Optex

Nimo Drone Security

Dero Security Products

VVNL

Kiwa

Securitas

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

Eizo

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Add Secure

Service Centrale Nederland

OSEC

Akuvox

SmartCell

Multiwacht

VEB

Crown Security Services

Explicate

Masset Solutions

JMB Groep

i-Pro

Brivo

Paxton

Uniview

ASSA ABLOY

GFT

SMC Alarmcentrale

Koninklijke Oosterberg

Alphatronics

Unii

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Secusoft

Alarm Meldnet

Seagate

Gold-IP

ASIS

Trigion

VideoGuard

CardAccess

Hanwha Vision Europe

Hikvision

20face

Regio Control Veldt

Ajax Systems

VAIBS

SmartSD

EAL

HD Security

VBN

Dahua

Advancis

RoSecure

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

DZ Technologies

CDVI

SOBA

Paraat

Top Security

Bydemes

HID

Seris

2N

Milestone

Boon Edam

Connect Security

Lobeco

Sequrix

BHVcertificaat.online

MPL

G4S

Genetec

NIBHV

Ondanks betere beveiliging blijven auto-inbraken toenemen

10 april 2020
Redactie
09:36

Het aantal auto-inbraken blijft jaarlijks stijgen, ondanks steeds betere beveiliging. Dieven ontdekken echter steeds meer innovatieve technieken om auto’s te openen. Maar hoe doen zij dit? En heeft de stijging van diefstallen hierdoor invloed op de premie van de autoverzekering?

Vroeger was het voor een dief die interesse had in auto-inbraken redelijk simpel. Hij tikte een raampje in op het moment dat hij geen last had van omstanders. Vervolgens pakte hij er uit wat van waarde was. In het tijdperk dat er nog geen mobiele telefoons of autonavigatie was, beperkte zich dit vooral tot portemonnees. Of hij wilde de auto zelf stelen.
Tegenwoordig gaat een dief anders te werk. Grote kans dat bij het inslaan van een raam namelijk het auto-alarm afgaat. De meeste auto’s worden afgesloten met een automatische vergrendeling. Technische dieven weten hoe ze het systeem kunnen verstoren, waardoor ze de auto zonder problemen van het slot kunnen halen. Onopvallend kunnen ze dan bij het inbreken van de auto bijna op hun dooie gemak eruit halen waar ze hun oog op hebben laten vallen.

Verzekerd tegen inbraken
Met een beperkt casco of allrisk-autoverzekering, wordt schade aan de auto inclusief accessoires verzekerd. Verschillend per verzekering kan een extra dekking worden afgesloten die ook de spullen in de auto verzekert, zoals een tas of mobiele telefoon. De buitenhuisdekking van de inboedelverzekering kan ook uitkomst bieden als dergelijke spullen uit een auto zijn gestolen.

Premiestijging door inbraken
Fijn natuurlijk dat de verzekering de schade en het verlies van spullen kan vergoeden, maar dat de auto-inbraken blijven stijgen is wel nadelig voor de auto-eigenaar. De verzekeraars voelen dit namelijk in hun portemonnee en om de kosten te dekken, verhogen ze de premies. Iedereen betaalt in principe mee aan de stijgende auto-inbraken. Onder de verzekeraars is veel concurrentie, dat is ook terug te zien in de premies. Met de premies kunnen ze concurreren. Een lage prijs blijft immers het belangrijkste voor de consument. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven zelfs aan dat ze verlies maken op autoverzekeringen. Voor de consument is de concurrentie voordelig, voor de verzekeringsmaatschappij dus niet.

Tips tegen auto-inbraak
Ondanks dat een auto-inbraak vaak wel vergoed wordt door de verzekering, blijft het natuurlijk altijd een onaangename verrassing. Gelukkig kan een eigenaar zelf ook maatregelen ondernemen om de kans op een auto-inbraak zoveel mogelijk te beperken. Parkeer bijvoorbeeld de auto op een goed verlichte plaats. Laat geen kostbaarheden achter in de auto. Zet het dashboardkastje open, om aan eventuele dieven te laten zien dat er niks verborgen is. Dek een lege laadruimte ook niet af. Verwijder de zuignap van de navigatie van de ruit, zodat er geen aanwijzing is voor een navigatiesysteem in de auto. En als laatste tip: vergeet natuurlijk nooit om de auto af te sluiten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner