Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

VideoGuard

2N

ARAS

BHVcertificaat.online

Gold-IP

HD Security

Genetec

SOBA

Oribi ID Solutions

Nimo Drone Security

Sequrix

Paxton

Regio Control Veldt

Trigion

Dero Security Products

NetworxConnect

Multiwacht

Lobeco

Add Secure

Milestone

Paraat

VBN

Uniview

Koninklijke Oosterberg

Masset Solutions

HID

VAIBS

Akuvox

VEB

OSEC

Optex

Boon Edam

Dahua

Avigilon Alta

CardAccess

ASIS

Traka ASSA ABLOY

Brivo

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Alphatronics

VVNL

Top Security

Crown Security Services

GFT

Secusoft

Seagate

DZ Technologies

CDVI

SmartSD

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

20face

RoSecure

EAL

Seris

Centurion

ADI

Bosch Security Systems

NIBHV

i-Pro

Unii

Bydemes

Nenova

CSL

Service Centrale Nederland

Explicate

MPL

Eagle Eye Networks

SmartCell

IDIS

Connect Security

Eizo

Hikvision

Advancis

Securitas

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Ajax Systems

Alarm Meldnet

Kiwa

G4S

Ondermijnende invloed van drugsbendes wordt onderschat

10 juli 2021
Redactie
06:47

Zwaardere straffen, strengere regelgeving en meer politie zullen nodig zijn om de ontwrichtende invloed van de georganiseerde misdaad in te dammen. Dat zegt de in maffiazaken gespecialiseerde Italiaanse rechter en openbaar aanklager Nicola Gratteri in het Financieel Dagblad.

Volgens de Italiaanse rechter onderschatten Nederland, maar ook België, Duitsland en Frankrijk de ontwrichtende invloed van de georganiseerde criminaliteit op de maatschappij. De landen zijn volgens hem ‘minimaal toegerust’ om de machtige en kapitaalkrachtige bendes aan te pakken. “Europese landen hebben geen idee wat een maffioso, een zware crimineel, daadwerkelijk is, en waartoe hij in staat is.” Dergelijke criminelen zijn volgens Gratteri uit op consequente ondermijning van het systeem. Bovendien wordt het ze makkelijk gemaakt om veel geld te verdienen en dat wit te wassen.

Betere bescherming
De rechter zegt niet dat de misdaad in Italië geen kans maakt, maar er zijn in zijn land wel veel maatregelen getroffen, die andere landen ook kunnen invoeren om het criminelen lastiger te maken. Zo is het Italianen verboden om aankopen boven de 4000 euro contant te betalen. Ook zijn er minder beperkingen voor de overheid om burgers af te luisteren. En mensen die bedreigd worden door de maffia krijgen veel betere bescherming, zei de magistraat naar aanleiding van de aanslag op Peter R. de Vries. Zelf is hij verantwoordelijk voor een proces tegen 355 verdachten van de ‘Ndrangheta, die terecht staan voor voor onder meer drugshandel, witwassen, wapenhandel, geweldpleging en afpersing. De rechter wordt continu beveiligd, net als ruim 500 andere rechtsdienaars, politici, spijtoptanten en journalisten.

Persoonsbeveiliging
De persoonsbeveiliging kost de Italiaanse overheid zo’n 250 miljoen euro per jaar. In 2018 werden 2200 agenten ingezet om 618 mensen te beveiligen. Dat gebeurt in vier gradaties. Iemand die volgens het hoogste niveau beveiligd wordt, beschikt over twee of drie gepantserde auto’s met elk drie agenten. Het laagste niveau bestaat uit één gewone auto met twee agenten. Helaas wordt het niveau niet altijd op de dreiging gebaseerd. De beveiliging hangt vooral af van het beleid in de regio waar men woont. De regering onderzoekt hoe dat eerlijker kan. Wie geen beveiliging meer wil, wordt nog wel 1 tot 2 jaar door de politie in de gaten gehouden. Bijvoorbeeld door extra surveillances in de buurt. Gratteri vindt dat ook Peter R. de Vries die bescherming had moeten krijgen, zelfs als hij dat niet wilde. “We hebben het hier over de vrijheid van denken, meningsuiting, democratie … Over beschaving.”

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner