Onderwijsinstellingen slaan aanval met ransomware af

De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam hebben een aanval met ransomware weten te verijdelen, zo schrijft Het Parool. Het werd op tijd opgemerkt dat hackers software aan het installeren waren om daarmee de computersystemen in gijzeling te nemen.

Steeds vaker hebben criminelen het op de ICT van onderwijsinstellingen voorzien, wetend dat deze organisaties erg afhankelijk zijn van hun computernetwerken en dat de overheid veelal kan bijspringen als het om betalen van losgeld gaat. Bekend is de casus met de Universiteit van Maastricht. Die betaalde bijna 2 ton aan de criminelen, waarmee de technische problemen nog altijd niet waren opgelost.

Wachtwoorden veranderen
Dat leed is de UvA en de HvA bespaard gebleven, dankzij oplettendheid van de systeembeheerders. Die merkten dat hackers bezig waren op vijftig van de ruim duizend servers software te installeren, waarmee alle data versleuteld kon worden. De software werd direct verwijderd en er werden maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Ook deden de instellingen aangifte bij de politie en werd melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De hackers kregen namelijk wel toegang tot systemen waarin persoonsgegevens van 110.000 studenten zijn opgeslagen. Alle betrokkenen dienen hun wachtwoord te veranderen om hun account weer te kunnen gebruiken. Volgens de instellingen was het de criminelen te doen om losgeld voor het ongedaan maken van de versleuteling en was men niet uit op persoonsgegevens.

Gedeeld

Geef een antwoord