Beveiliging nieuws

Onze partners

Service Centrale Nederland

Connect Security

RoSecure

Seagate

VVNL

Explicate

Multiwacht

Centurion

ASIS

Dahua

VideoGuard

20face

ADI

Masset Solutions

JMB Groep

BHVcertificaat.online

EAL

Nimo Drone Security

MPL

SmartCell

HID

CSL

Regio Control Veldt

CardAccess

Genetec

SOBA

Nimo Dog Security

Secusoft

Eagle Eye Networks

Unii

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

ARAS

VEB

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

Uniview

Bosch Security Systems

Advancis

Nenova

Paraat

ASSA ABLOY

Milestone

Avigilon Alta

GFT

OSEC

Eizo

i-Pro

G4S

Boon Edam

SMC Alarmcentrale

Trigion

Bydemes

Gold-IP

Top Security

Optex

Sequrix

Akuvox

Lobeco

Oribi ID Solutions

VBN

NetworxConnect

Alphatronics

Hikvision

Kiwa

Securitas

Add Secure

Dero Security Products

HD Security

Crown Security Services

2N

DZ Technologies

CDVI

Seris

PG Security Systems

NIBHV

De Beveiligingsjurist

Brivo

Ajax Systems

VAIBS

Paxton

Traka ASSA ABLOY

IDIS

Onderzoek naar agressie tegen UWV-medewerkers

4 december 2016
Redactie
10:39

Studente criminologie Natascha Sprado rondde onlangs een onderzoek af naar de oorzaken van agressie bij uitkeringsinstantie UWV. Sommige medewerkers blijken veel vaker slachtoffer te worden dan anderen en de studente aan de Erasmus Universiteit probeerde daar de redenen van te ontdekken.

Sprado constateerde niet alleen problemen tussen werknemers en cliënten van het UWV, maar zocht ook samen met de uitkeringsinstantie naar oplossingen. Haar masterscriptie maakte zoveel indruk, dat zij genomineerd is voor de Jan van Dijk Award, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan de beste scriptie op het gebied van de rechten van slachtoffers.

Geweld
Bij het UWV ontstaan regelmatig problemen met agressie. Vooral als cliënten vervelend nieuws krijgen te horen, zoals over het stopzetten van hun uitkering, omdat zij zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Dan wordt nog wel eens geprobeerd om het besluit van de medewerker met geweld te beïnvloeden.
Uit eerder onderzoek bleek dat een klein aantal medewerkers van het UWV de meeste agressie te verduren krijgt, maar het kon nog niet verklaard worden waarom dat zo was. Sprado: “Ik wilde weten hoe vertegenwoordigers van het UWV het nieuws over hun beslissing aan hun cliënten brachten. Hoe handelen ze een dergelijk gesprek af en wat gebeurt er tijdens zulke gesprekken?”

Antwoord
Het kostte Sprado enkele maanden om toestemming krijgen voor het onderzoek. Maar toen ging ze meteen aan de slag met onder andere duizenden enquêtes bij cliënten en persoonlijke gesprekken met een groot aantal medewerkers. Zo kwam langzaam een antwoord naar voren. “Als iemand zich midden in een negatieve levensfase bevindt, bestaat de kans dat hij of zij zich agressiever gaat gedragen”, zegt Sprado. “Dat lijkt logisch, maar uit onderzoek blijkt dat er bij deze groep cliënten een sterk verband bestaat tussen het verstrekken van ontoereikende informatie en het ontstaan van agressief gedrag.” Geschrokken van de resultaten van het onderzoek, heeft het UWV Sprado gevraagd werknemers te helpen om gevoelens van frustratie en agressie bij cliënten zoveel mogelijk te beperken. Als Sprado de Jan van Dijk Award wint, ontvangt zij een bedrag van 1750 euro. De uitslag wordt bekendgemaakt op 23 januari.

Beeld: Joshua Kruter

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner