Beveiliging nieuws

Onze partners

RoSecure

IDIS

ADI

Akuvox

Hikvision

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

CDVI

Koninklijke Oosterberg

Sequrix

Brivo

Lobeco

Service Centrale Nederland

EAL

Paraat

Secusoft

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

ASIS

Seagate

Eizo

HID

20face

NIBHV

Multiwacht

Nimo Dog Security

VVNL

NetworxConnect

ARAS

2N

Paxton

Add Secure

CSL

SmartCell

BHVcertificaat.online

Centurion

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

Kiwa

VEB

Uniview

Alphatronics

OSEC

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Genetec

Bydemes

Dero Security Products

Unii

G4S

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Seris

Top Security

Gold-IP

VAIBS

VBN

Explicate

Masset Solutions

Securitas

GFT

i-Pro

SmartSD

SMC Alarmcentrale

SOBA

Trigion

Milestone

JMB Groep

HD Security

Boon Edam

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

Advancis

Avigilon Alta

Nenova

Optex

Connect Security

DZ Technologies

CardAccess

Dahua

ASSA ABLOY

MPL

Onderzoek naar ernstige incidenten in chemische industrie

26 februari 2020
Redactie
06:37

Nederland is de laatste jaren opgeschrikt door een aantal ernstige incidenten in de chemische industrie. Gemiddeld zijn er 15 overtredingen per bedrijf geregistreerd. Een klein aantal ‘notoir overtredende’ bedrijven (7%) is hierbij verantwoordelijk voor een kwart van alle geregistreerde overtredingen. 

Bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen worden over het algemeen jaarlijks geïnspecteerd op basis van het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo). Een groep onderzoekers, onder leiding van Marieke Kluin, heeft nu de inspectierapporten van 494 van deze bedrijven onder de loep genomen om in kaart te brengen welke regels deze bedrijven overtreden en of er achterliggende patronen te ontdekken zijn die voorspellend kunnen zijn voor toekomstige incidenten. De onderzoekers hebben hierbij gekeken naar 3.650 inspecties in de periode tussen 2006 tot en 2017.

Resultaten
Uit de kwantitatieve analyse blijkt dat negen op de tien bedrijven de regels wel eens overtreedt. Gemiddeld zijn er vijftien overtredingen per bedrijf geregistreerd. Een klein aantal ‘notoir overtredende’ bedrijven (7 procent) is hierbij verantwoordelijk voor een kwart van alle geregistreerde overtredingen. Verder blijkt dat bedrijven die de regels overtreden, veel verschillende regels overtreden. Het gaat daarbij om overtredingen op het gebied van externe veiligheid, ongevalsrisico en milieuschade.

Patronen
Op basis van de data hebben de onderzoekers patronen ontdekt waarbij de bedrijven in drie groepen ingedeeld kunnen worden: bedrijven waarbij de overtredingen toenemen, bedrijven waarbij de overtredingen afnemen en bedrijven waarbij de overtredingen gelijk blijven. Bedrijfskenmerken en de branche hangen slechts in beperkte mate samen met deze indeling. In een deelstudie zijn de onderzoekers nagegaan of incidenten en de ernst ervan te voorspellen zijn aan de hand van eerdere patronen van regelovertreding, eerder gemelde incidenten en een aantal bedrijfskenmerken. Dit lijkt tot op heden niet het geval te zijn. Dit geldt genoeg ook voor de inzet van toezicht.

Het rapport is hier te downloaden.

Bron: CCV.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner