Onderzoek of ‘hacken’ Twitter-account Trump strafbaar was

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of ethisch hacker Victor Gevers een strafbaar feit heeft gepleegd, toen hij er in oktober in slaagde het eenvoudige wachtwoord van het Twitter-account van Donald Trump te raden, waarop hij zichzelf ook toegang tot het account verschafte.

Het ging om het privéaccount @realDonaldTrump van de Amerikaanse president. Gevers probeerde een aantal voor de hand liggende wachtwoorden uit en ontdekte dat maga2020 het juiste was. Maga staat voor Make America Great Again, de lijfspreuk van Trump. De ethisch hacker probeerde vervolgens het Witte Huis te informeren over de slechte beveiliging van het intensief gebruikte Twitter-account. Hij had ook kunnen twitteren dat de Amerikanen vooral op Joe Biden moesten stemmen, maar dat zou hem ongetwijfeld in grote problemen hebben gebracht.

Nader onderzoek
Merkwaardig is dat het Witte Huis blijft ontkennen dat het Twitter-account van de president was ‘gehackt’, maar dat wel direct het wachtwoord werd veranderd. Het OM wil nu onderzoeken of Gevers werkelijk het goede wachtwoord heeft geraden en of hij zich strafbaar heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het lezen van privéberichten op het Twitter-account. Het is verboden om zonder toestemming van de betrokkene binnen te dringen op een account van Twitter of ander sociaal medium. Het OM wil nu duidelijkheid of daarmee ook de wet is overtreden. Twitter biedt de mogelijkheid om accounts te beveiligen met tweefactorauthenticatie. Het is merkwaardig dat hiervan geen gebruik is gemaakt bij een gevoelig account als dat van Trump. Het officiële Twitter-account van de president van de Verenigde Staten is overigens @potus.

Gedeeld

Geef een antwoord