Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

OSEC

Koninklijke Oosterberg

Securitas

Explicate

EAL

Kiwa

Connect Security

IDIS

Akuvox

Gold-IP

Paxton

SmartSD

Dero Security Products

Bydemes

Sequrix

Service Centrale Nederland

MPL

2N

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Add Secure

Secusoft

VAIBS

VBN

Oribi ID Solutions

Hanwha Vision Europe

VVNL

G4S

ARAS

Alphatronics

NIBHV

Nenova

CSL

Seris

ASSA ABLOY

SmartCell

NetworxConnect

Lobeco

Regio Control Veldt

CardAccess

Dahua

Brivo

PG Security Systems

Masset Solutions

Avigilon Alta

Crown Security Services

VEB

Milestone

SOBA

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Paraat

Optex

Boon Edam

Top Security

Unii

GFT

Seagate

VideoGuard

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

Uniview

Trigion

RoSecure

Nimo Dog Security

i-Pro

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

20face

HID

Eizo

Hikvision

Centurion

JMB Groep

Genetec

ASIS

CDVI

HD Security

ADI

DZ Technologies

Onenigheid over bestrijding wapenbezit onder jongeren

19 juni 2021
Redactie
07:50

Ouders kunnen een boete van 2500 euro krijgen als hun kind wordt betrapt met een wapen op zak. Dat staat in het Actieplan Wapens en Jongeren. Toch maken maar drie gemeenten gebruik van deze sanctiemogelijkheid. Arnhem pakt het liever anders aan, zo bleek vrijdagavond tijdens Nieuwsuur.

Hoewel veel gemeentes zich zorgen maken om het wapenbezit bij jongeren, wordt vrijwel algemeen gedacht dat boetes (eigenlijk last onder dwangsom) de ellende alleen maar groter maken. Vooral omdat de betreffende jongeren overwegend uit gezinnen komen die het geld niet kunnen missen. In onder andere Arnhem kiest men er daarom voor om juist jongeren in te zetten in campagnes tegen wapens. En dat blijkt goed te werken, getuige de enorme opbrengst van een recente wapeninleveractie.

Onmisbaar
Het AM Supportteam probeert Arnhemse jongeren te ondersteunen en er zo voor te zorgen dat zij de verleiding van bijvoorbeeld wapens kunnen weerstaan. In het teken van Make My City Proud was het een week lang mogelijk om anoniem wapens in te leveren. Daaromheen organiseerden jongerenwerkers allerlei activiteiten. En juist die jongerenwerkers blijken onmisbaar in het preventiewerk tegen wapenbezit, aldus criminoloog Jeroen van den Broek, die zelf ook als jongerenwerker actief is. “Op die leeftijd ben je vooral ontvankelijk voor je peers, je leeftijdsgenoten”, vertelde hij in Nieuwsuur.

Repressie
Naast preventie vindt minister Dekker voor Rechtsbescherming dat ook repressie nodig is. Daarom pleitte hij vorige maand opnieuw voor het beboeten van ouders van kinderen die met een wapen zijn opgepakt. Daarnaast wil hij dat sociale instanties de ouders gaan betrekken bij het interventieplan van hun kind, zodat ze duidelijker op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Er zijn echter pas vijftien gemeentes die zich hebben aangesloten bij het Actieplan Wapens en Jongeren en maar drie daarvan, waaronder Rotterdam, werken met boetes voor de ouders. Jeugdadvocaat Reinier Feiner is daar geen voorstander van. De ondertoezichtstelling door de jeugdbescherming is volgens hem effectiever en brengt mensen niet in financiële problemen.

Strengere norm
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ziet liever dat de jongeren zelf hogere straffen krijgen. Een werkstraf of boete schrikken volgens hem niet af. Er zal een strengere norm gesteld moeten worden. Dat vindt ook criminoloog Jeroen van den Broek, die erop wijst dat jongeren vaak niet eens weten dat het dragen van een mes strafbaar is. Zij nemen juist vaker een wapen mee, omdat zij bang zijn dat andere jongeren ook een wapen op zak hebben. Of wapeninleveracties effect hebben is niet duidelijk, maar volgens jongerenwerker Jaouad Najih leiden deze er in ieder geval toe dat het onderwerp bespreekbaar wordt voor jongeren.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner