Ongerustheid wegens bedrieglijk echte nepwapens

Bedrieglijk echt uitziende nepvuurwapens zorgen voor onrust in Nederlandse straten, waarschuwt De Telegraaf. Burgers worden er jaarlijks ruim honderd keer mee geconfronteerd. Deze week gebeurde dat nog in het Drentse Eext.
In Eext rukten naast gewone agenten een arrestatieteam en politiehelikopter uit, nadat getuigen hadden gemeld dat zij vier ‘mannen’ met automatische vuurwapens hadden gezien. “Het ging achteraf om ‘airsoft’-wapens’. Die mogen niet in het openbaar gedragen worden”, zegt Anne van der Meer van politie Noord-Nederland tegen De Telegraaf. Er werd zwaar ingezet, omdat de politie geen risico wilde nemen.’ De zes ‘hobbywapens’, die niet van echt te onderscheiden waren, werden in beslag genomen.
Hoe het wettelijk in elkaar zit, is onduidelijk. Sinds 2014 zijn realistisch uitziende speelgoedwapens legaal in Europa, maar dienen ze wel te zijn goedgekeurd. Kinderen tot 14 jaar mogen er mee over straat lopen, maar volwassenen niet. De politie wil een campagne starten om de regels beter onder de aandacht te brengen.

Gedeeld

Geef een reactie