Online betalen alleen nog met tweestapsverificatie

Om fraude met onder andere gestolen creditcardgegevens tegen te gaan, is online betalen sinds dit weekend alleen nog mogelijk met tweestapsverificatie. Dit betekent dat naast de pasgegevens een pincode of verificatiecode nodig is. Deze techniek wordt al langer gebruikt, maar is nu verplicht volgens de Europese betaalrichtlijn PSD2.

Bij de meeste online-aankopen worden klanten al doorgestuurd naar bijvoorbeeld de website van iDeal. Betaling gebeurt dan volgens de beveiligingsmaatregelen van de desbetreffende bank. Bij sommige webwinkels volstond echter het invoeren van de creditcardgegevens. Dat mag nu niet meer. Er is verificatie nodig middels een cardreader of smartphone, waarbij steeds vaker ook gebruik gemaakt wordt van biometrie, zoals een vinger-, iris- of gezichtsscan. Die methode wordt onder andere gebruikt bij Apple Pay. Alleen voor heel kleine bedragen kan nog een uitzondering gelden.

Uitstel
Verschillende landen zijn nog niet klaar voor de maatregel en hebben uitstel van de verplichting aangevraagd. Nederland en België hebben dat niet gedaan, maar individuele ondernemers kunnen in Nederland wel uitstel aanvragen bij De Nederlandsche Bank als het gaat om creditcardbetalingen. Op de verplichte toepassing van de Europese betaalrichtlijn PSD2 wordt ook nog niet gehandhaafd. Veel consumenten die regelmatig bij dezelfde winkels bestellen, hebben vaak hun creditcardgegevens aan hun account gekoppeld. Bestellen blijft dan veelal mogelijk zonder tweestapsverificatie.

Gedeeld

Geef een reactie