Online controleren studenten niet in strijd met AVG

De Universiteit van Amsterdam mag Proctorio blijven gebruiken om te voorkomen dat studenten tijdens thuis afgelegde tentamens frauderen. Dat bepaalde de Rechtbank Amsterdam afgelopen donderdag. De aanklagers vonden dat het toestaan van het gebruik vanwege de privacy niet verplicht mocht worden. 

Met Proctorio kunnen medewerkers van de Universiteit van Amsterdam via de webcam de student aan het werk zien tijdens het tentamen. Ook is via de microfoon van de computer te horen wat er gebeurt. Verder is na te gaan wat de student met zijn computer doet, zodat deze niet stiekem de antwoorden kan googelen. Volgens de rechter vormt dit geen onrechtmatige inbreuk op de privacy van studenten. De universiteit zou namelijk hebben voldaan aan alle voorwaarden die de Autoriteit Persoonsgegevens stelt in het kader van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Er is weliswaar sprake van een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de studenten, maar die is niet onrechtmatig.

Wettelijk plicht
Het kort geding was aangespannen door twee medezeggenschapsraden van de universiteit. Deze hadden weliswaar begrip voor de maatregel, maar vonden het niet rechtvaardig dat studenten zouden worden uitgesloten van de tentamens als deze niet akkoord gingen met het gebruik van Proctorio. In dat geval zou het volgens hen mogelijk moeten zijn om het tentamen op de universiteit af te leggen. Volgens de onderwijsinstelling is dit vanwege de coronacrisis tijdelijk niet mogelijk. De rechter vond het dan ook gerechtvaardigd dat de universiteit Proctorio gebruikt om haar wettelijke plicht tot het afnemen van tentamens te vervullen. Dit zolang het niet mogelijk is tentamens in de gebouwen van de universiteit af te nemen.

De gehele uitspraak is hier te lezen.

Deel dit artikel via: