Beveiliging nieuws

Onze partners

Seris

OSEC

CardAccess

Explicate

Dero Security Products

Masset Solutions

G4S

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Koninklijke Oosterberg

Seagate

Avigilon Alta

20face

i-Pro

Connect Security

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

Genetec

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

ASIS

Bydemes

Secusoft

Kiwa

Akuvox

Advancis

ADI

Unii

Alarm Meldnet

NIBHV

Ajax Systems

Add Secure

SOBA

Milestone

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Uniview

Multiwacht

VVNL

Bosch Security Systems

JMB Groep

Centurion

VBN

Service Centrale Nederland

HD Security

IDIS

Securitas

Regio Control Veldt

Hikvision

HID

GFT

VEB

Nimo Drone Security

Boon Edam

Dahua

Optex

SmartSD

VAIBS

Nimo Dog Security

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Nenova

BHVcertificaat.online

CSL

Paxton

VideoGuard

NetworxConnect

Gold-IP

Brivo

MPL

Sequrix

ARAS

2N

Trigion

Top Security

CDVI

Eizo

SmartCell

RoSecure

EAL

Ontdekking verzekeringsfraude sterk gegroeid in 2019

16 oktober 2020
Redactie
06:14

Het aantal bewezen verzekeringsfraudes is in 2019 bijna verdubbeld. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Dankzij fraudepreventie kon voor bijna 100 miljoen euro aan valse claims worden ontdekt.

In 2019 ontdekten verzekeraars 22.376 fraudezaken, tegen 12.879 zaken in 2018. Hiermee voorkwamen verzekeraars dat een bedrag van 96 miljoen euro onterecht werd uitgekeerd aan fraudeurs. In 2018 ging het om 82 miljoen euro. Het vermelden van onwaarheden en het opzettelijk verzwijgen van informatie in de verzekeringsaanvraag waren de voornaamste oorzaken van verzekeringsfraude.
De financiële schade door verzekeringsfraude heeft invloed op de premies voor alle verzekerden in Nederland. Daarom willen verzekeraars de schadebedragen zo laag mogelijk houden. Voor het vijfde jaar op rij groeit het aantal ontdekkingen van verzekeringsfraude en andere vormen van verzekeringscriminaliteit. Hiermee voorkomen verzekeraars sterke premiestijgingen als gevolg van fraude.

Signalering
De groei van bewezen verzekeringsfraudes is het resultaat van intensieve samenwerking en kennisdeling tussen verzekeraars. Daarnaast gebruiken verzekeraars systemen die opvallende gegevens signaleren. Zo bekeken verzekeraars 51.839 mogelijke fraudesignalen in 2019, tegen 44.810 in 2018. Deze signalen gebruiken fraudeonderzoekers bij verzekeraars in hun afweging of zij een nader onderzoek starten. Het doel hiervan is om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van fraude.

Maatregelen
Wanneer verzekeraars onomstotelijk fraude vaststellen nemen zij maatregelen tegen de pleger. Voor het merendeel van de fraudeplegers gaat het slechts om maatregelen binnen het eigen verzekeringsbedrijf. Bijvoorbeeld het niet accepteren van de aanvrager voor de verzekering of juist het beëindigen van de polis. Van één op de vijf bewezen fraudezaken nemen verzekeraars informatie over de fraudeur op in het sectorale waarschuwingssysteem. Ook kan door de verzekeraar aangifte worden gedaan bij de politie en brengt de verzekeraar de onderzoekskosten in rekening bij de fraudeur.

Kwetsbaarheden
Om kwetsbaarheden goed in kaart te brengen bij verzekeringsmaatschappijen die het slachtoffer werden van verzekeringsfraude ontwikkelt het Verbond van Verzekeraars onder meer een evaluatiemodel. Ook het frequent delen van informatie over cybercrime maakt verzekeraars weerbaarder tegen deze geavanceerde vorm van criminaliteit.

Meer achtergrondinformatie is te vinden in de CBV factsheet 2020.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner