ONVIF kiest voor open source interfacespecificaties

ONVIF, het wereldwijde standaardisatie-initiatief voor IP-gebaseerde fysieke beveiligingsproducten, kondigt aan dat het nu overgaat op open source voor de netwerkinterfacespecificaties van fysieke beveiligingstechnologie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het bekende GitHub.

De verhuizing zal volgens de organisatie de administratieve en samenwerkingsprocessen stroomlijnen en tegelijkertijd de collectieve kennis van de wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars toegankelijker maken. Specificaties van de ONVIF-interoperabiliteit zijn al openbaar beschikbaar als open standaarden en worden veel gebruikt als gemeenschappelijke communicatie-interfaces tussen apparaten en softwarecliënten, zoals IP-bewakingscamera’s, videobeheersoftware en fysieke toegangssystemen van verschillende fabrikanten.

Eenvoudigere samenwerking
Het gebruik van GitHub, een online open source ontwikkelplatform, zal bijdragen aan een eenvoudigere samenwerking bij de ontwikkeling van ONVIF-specificaties met behulp van de modernste softwareontwikkeltools voor specificatie-engineering. GitHub stelt software-ingenieurs en ontwikkelaars van beveiliging, IoT, kunstmatige intelligentie, clouddiensten en andere industrieën in staat om nieuwe ideeën en voorstellen bij te dragen. Dat leidt dan weer tot een grotere interoperabiliteit van functies en nieuwe interfacespecificaties, die ONVIF zullen helpen bij te blijven dragen aan deze industrieën. Andere belangrijke aspecten van ONVIF, zoals de ontwikkeling van ONVIF-profielen en testtools, het conforme productinzendingsproces, de activiteiten van de ONVIF-commissies en werkgroepen en de ONVIF-lidmaatschaps- en bestuursstructuur blijven ongewijzigd.

Bronbestanden
Per Björkdahl, voorzitter van de ONVIF-stuurgroep: “Door onze ontwikkelmethodes met open source uit te breiden, wordt een platform voor samenwerking en gemak toegevoegd waarmee innovatieve ideeën kunnen worden besproken en geïmplementeerd. Ook worden veel van de administratieve lasten verlicht die inherent zijn aan het ontwikkelingsproces van normen.”
De bronbestanden van ONVIF-specificatiegerelateerde documenten, inclusief schemabestanden, die het XML-framework van specifieke ONVIF-kenmerken en -functies beschrijven, zullen beschikbaar komen op GitHub. De technische commissie van ONVIF blijft de integratie van nieuwe technische voorstellen beheersen en zodra ze zijn goedgekeurd volgens de ONVIF-regels voor lidmaatschap, worden deze gepubliceerd op de ONVIF-website. Alle bijdragers zijn verplicht om een ​​licentieovereenkomst voor ONVIF-bijdragers te ondertekenen en alle wijzigingen die uiteindelijk door de technische commissie van ONVIF worden geaccepteerd, worden in licentie gegeven aan ONVIF.

Functionaliteiten
In de loop van zijn 11-jarige geschiedenis heeft ONVIF verschillende profielen ontwikkeld. Die zijn gegroepeerd in bepaalde functionaliteiten die zijn afgeleid van gevestigde ONVIF-netwerkinterfacespecificaties. Deze maken het mogelijk om bepaalde functies uit te voeren voor algemeen gebruik: Profiel S voor streaming video; Profiel G voor video-opname en opslag; Profiel C voor fysieke toegangsverlening; Profile Q voor snelle installatie, Profile A voor een bredere configuratie van fysieke toegangsverlening en Profile T voor geavanceerde videostreaming. Hoewel profielontwikkeling geen onderdeel zal zijn van de open source-strategie, verwacht ONVIF alom dat specificatiebijdragen die via open source worden gerealiseerd, de ontwikkeling van toekomstige profielen zullen ondersteunen.

ONVIF, opgericht in 2008, is een brancheforum dat zich inzet voor interoperabiliteit voor op IP gebaseerde fysieke beveiligingsproducten. Op de lijst staan inmiddels zo’n 18.000 profielconforme producten. Het initiatief is destijds gestart door Axis, Bosch en Sony, maar wordt tegenwoordig vooral omarmd door kleine, onbekende fabrikanten. Begin dit jaar werden enkele grote Chinese fabrikanten uitgesloten van deelname, wat de betekenis van de standaard geen goed zal doen.

Gedeeld

Geef een antwoord