Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

Hikvision

OSEC

Akuvox

Alphatronics

Service Centrale Nederland

Add Secure

Nenova

2N

NIBHV

SmartSD

Advancis

VEB

Hanwha Vision Europe

Koninklijke Oosterberg

ADI

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Explicate

Trigion

GFT

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

VAIBS

i-Pro

VideoGuard

Connect Security

Brivo

Bydemes

CSL

Gold-IP

Ajax Systems

SOBA

HD Security

EAL

Seris

Oribi ID Solutions

Lobeco

Centurion

PG Security Systems

20face

ASIS

Uniview

ARAS

Bosch Security Systems

Kiwa

Top Security

DZ Technologies

Seagate

RoSecure

NetworxConnect

Avigilon Alta

Milestone

Nimo Dog Security

VBN

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

Optex

Secusoft

Dahua

Paxton

JMB Groep

MPL

CardAccess

Securitas

IDIS

Dero Security Products

Genetec

HID

SmartCell

Sequrix

VVNL

Crown Security Services

Paraat

Multiwacht

G4S

CDVI

Regio Control Veldt

Unii

Eizo

ASSA ABLOY

Ook afstortautomaten van banken gaan deels op slot

7 april 2020
Redactie
11:04

In aanvulling op de eerder genomen maatregelen tegen plofkraken op geldautomaten beperken de banken per direct de beschikbaarheid van zogeheten ‘sealbagautomaten’. Deze tijdelijke maatregel is noodzakelijk uit het oogpunt van veiligheid. Voor ondernemers blijven er mogelijkheden voor afstorting.

Sealbagautomaten zijn bestemd voor de geregelde afstort van geld door met name ondernemers. Afgelopen week hebben enkele plofkraken plaatsgevonden op sealbagautomaten. Hierbij zijn zware explosieven gebruikt, is veel schade veroorzaakt en zijn er tijdelijk woningen ontruimd. Om dit af te stoppen en herhaling te voorkomen en de veiligheid te bevorderen, vinden de banken en Geldmaat het noodzakelijk deze maatregel te nemen.
Plofkraken brengen grote risico’s mee voor de veiligheid. Sinds december afgelopen jaar passen banken en Geldmaat daarom nachtsluiting al toe op veruit de meeste geldautomaten in Nederland.

Extreme vorm van geweld
Eelco Dubbeling, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken: “We moeten een duidelijke grens trekken tegen deze extreme vorm van geweld. De veiligheid maakt deze nieuwe stap in de strijd tegen plofkraken noodzakelijk. We zetten criminelen hiermee de voet dwars en zetten ons er tegelijk voor in de hinder voor ondernemers zoveel mogelijk te beperken.”
In het belang van een veilige afstort van geld door ondernemers blijft een deel van het huidige aantal sealbagautomaten beschikbaar, op een redelijke wijze verspreid over het land. De openingstijden van deze sealbagautomaten (het tijdvak waarin geld kan worden gestort) zullen beperkt zijn van 6-18.30 uur. De overige automaten zijn leeggehaald en uitgezet. Ook de automaten die openblijven, worden dagelijks leeggehaald en uitgezet. Welke automaten beperkt beschikbaar blijven, wordt bekend gemaakt via de websites van de banken en Geldmaat.

Pinbetalingen
Eventueel kunnen ondernemers tijdens openingsuren van bankkantoren ook terecht bij een gewone afstortautomaat om cash geld te storten. Zij kunnen hierover informatie vinden op de website van de bank of contact opnemen met hun bank.
Banken adviseren ondernemers zoveel mogelijk betalingen via (contactloze) pinbetalingen of betaalverzoeken te ontvangen; ook dit draagt bij aan de veiligheid. Contant betalen blijft natuurlijk mogelijk.
Door de coronacrisis en de overheidsmaatregelen wordt op dit moment circa veertig procent minder gebruik gemaakt van de sealbagautomaten door ondernemers. Onder normale omstandigheden storten horecaondernemers vaak op een laat tijdstip hun omzet af. Als horecagelegenheden weer open mogen, zullen banken opnieuw kijken naar de beschikbare afstortmogelijkheden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner