Ook beveiliging moet eenmalige tegemoetkoming kunnen krijgen

Ook ondernemingen in de beveiligingsbranche moeten in aanmerking kunnen komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om hun vaste lasten te kunnen betalen. Dit schrijven de vijf samenwerkende brancheorganisaties in de beveiliging in een brief aan de minister en staatssecretaris van Economische Zaken.

Om dit te bewerkstelligen zouden particuliere beveiliging en opsporing opgenomen moeten worden in de lijst van sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis en door de beperkende maatregelen van de overheid. De regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19, op grond waarvan de tegemoetkomingen worden verstrekt, is bedoeld voor ondernemers die direct schade ondervinden van de verschillende beperkende maatregelen van het kabinet. Beveiligingsbedrijven horen daar ook bij, aldus de brancheverenigingen.

Grootschalige anuleringen
“Sinds begin maart hebben evenementenbeveiligingsbedrijven te maken met grootschalige annuleringen van grote evenementen, kort daarna gevolgd door een verbod van de overheid op alle evenementen van 100 of meer bezoekers.” Inmiddels is dit verbod uitgebreid tot alle vergunningplichtige evenementen en bijeenkomsten. Deze bedrijven hebben dus vanuit evenementen geen inkomsten meer. Voor horecabeveiliging geldt sinds 15 maart hetzelfde, toen met directe ingang alle horeca werd gesloten.”

Liquiditeitsprobleem
In de reguliere beveiliging is het beeld wisselender, zo zeggen de brancheverenigingen, maar ook daar kampen veel bedrijven met grote inkrimping van opdrachten bij onder meer Schiphol, onderwijsinstellingen en grote winkelketens. Ook betalen debiteuren steeds later of helemaal niet.
“In deze arbeidsintensieve sector hebben bedrijven al snel een liquiditeitsprobleem als een belangrijk deel of alle inkomsten uit omzet wegvallen.” En als de salarissen dan betaald zijn, dan zijn er al gauw onvoldoende liquide middelen om zaken als de kosten van het bedrijfsgebouw, kantoorapparatuur, autolease, telefoon, accountant, verzekeringen, schoonmaak, gas/water/licht en dergelijke te betalen.

De brief aan de bewindspersonen van Economische Zaken (die ook is verstuurd naar de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland) is ondertekend door de voorzitters van de Nederlandse Veiligheidsbranche, Federatie Veilig Nederland, Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven, Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland en de Branchevereniging voor Particuliere Onderzoekbureaus.

Gedeeld

Geef een antwoord