Beveiliging nieuws

Onze partners

SOBA

Explicate

i-Pro

NetworxConnect

VAIBS

Alarm Meldnet

NIBHV

Advancis

Koninklijke Oosterberg

GFT

Brivo

VEB

MPL

BHVcertificaat.online

Genetec

Eagle Eye Networks

Seris

ASSA ABLOY

Eizo

Add Secure

Nimo Dog Security

20face

Multiwacht

Avigilon Alta

Masset Solutions

Alphatronics

2N

Akuvox

SmartCell

SMC Alarmcentrale

Seagate

EAL

Centurion

PG Security Systems

Unii

VVNL

Sequrix

Hikvision

Gold-IP

Secusoft

JMB Groep

HD Security

Dahua

Trigion

CDVI

ARAS

ASIS

Bydemes

Paraat

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

HID

SmartSD

Paxton

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Nenova

VideoGuard

Optex

Ajax Systems

OSEC

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

Uniview

IDIS

Lobeco

G4S

Securitas

Crown Security Services

ADI

Dero Security Products

RoSecure

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Top Security

Milestone

Kiwa

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

CardAccess

CSL

VBN

Ook in Nederland risico op onbeheersbare natuurbranden

6 juni 2021
Redactie
08:51

Natuurgebieden zullen de komende jaren anders moeten worden ingericht. Anders kan de brandweer natuurbranden niet meer onder controle krijgen. Dat zegt Jelmer Dam, nationaal coördinator natuurbrandbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid, in Nieuwsuur. 

Door de klimaatverandering neemt de brandbaarheid van de natuur steeds verder toe. Niet alleen wordt het warmer, ook wordt het groeiseizoen langer en ligt er meer dood hout in de bossen. Een bijkomend probleem is dat natuurbranden vaak gelijktijdig ontstaan, wat bestrijding een nog grotere uitdaging maakt voor de brandweer. Branden kunnen zo een aanzienlijke omvang bereiken en een bedreiging vormen voor recreanten en in of nabij de natuurgebieden staande bouwwerken, waaronder diverse zorginstellingen. Anton Slofstra, brandweercommandant Gelderland-Midden en portefeuillehouder natuurbranden bij Brandweer Nederland, kent voorbeelden waarbij het brandbare struikgewas soms tot aan de voordeur groeit. Dat moet volgens hem echt anders.

Brandveiligheidsvoorschriften
Slofstra vindt dat er voor natuurgebieden wettelijke brandveiligheidsvoorschriften moeten komen, zoals die voor gebouwen bestaan. Die zouden het verplicht moeten maken dat er bijvoorbeeld verharde paden door de natuurgebieden lopen, waarover zware brandweervoertuigen kunnen rijden. Ook zijn meer specialisten en materieel nodig om natuurbranden te bestrijden, concludeerde de Algemene Rekenkamer een tijdje terug. Verder moet dood hout actiever worden verwijderd. Dat laatste vindt overigens niet iedereen. Marc Brosschot van Staatsbosbeheer merkt op dat dood hout belangrijk is voor de biodiversiteit en dat je dat dus niet zomaar kan verwijderen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt samen met het ministerie van LNV te bekijken welke preventieve maatregelen nodig zijn. Daarbij vindt overleg plaats met provincies, veiligheidsregio’s en natuureigenaren.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner