Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Dog Security

Gold-IP

CSL

OSEC

i-Pro

Advancis

ASIS

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

Nenova

GFT

Bosch Security Systems

Sequrix

Multiwacht

DZ Technologies

MPL

CDVI

VBN

Kiwa

Seris

Connect Security

ASSA ABLOY

HID

Avigilon Alta

Genetec

SMC Alarmcentrale

Dahua

Masset Solutions

VEB

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

ARAS

Regio Control Veldt

Paraat

Milestone

Akuvox

Crown Security Services

Optex

Bydemes

Explicate

Securitas

Seagate

Lobeco

Hanwha Vision Europe

SmartCell

NIBHV

Secusoft

SOBA

CardAccess

Trigion

Oribi ID Solutions

Top Security

Hikvision

G4S

VAIBS

Unii

JMB Groep

Centurion

IDIS

Eagle Eye Networks

20face

Boon Edam

HD Security

ADI

RoSecure

Nimo Drone Security

Add Secure

NetworxConnect

PG Security Systems

Eizo

Brivo

Koninklijke Oosterberg

VVNL

Alarm Meldnet

Ajax Systems

EAL

2N

Service Centrale Nederland

Uniview

Paxton

SmartSD

Ook ondernemers steeds meer getroffen door ondermijning

11 maart 2019
Redactie
20:35

Ondernemers zijn steeds vaker de dupe van ondermijning door criminelen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van signalen van MKB-Nederland. De brancheorganisatie kreeg de afgelopen maanden enkele honderden meldingen van bedreiging en intimidatie.

Het overkwam volgens De Telegraaf een boer. Zijn kinderen werden bedreigd toen hij weigerde een loods aan criminelen te verhuren. Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland is er vooral in het laatste halfjaar sprake van een significante toename. En hij vreest dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Veel ondernemers zouden namelijk te bang zijn om naar de autoriteiten te stappen. Niet alleen boeren hebben er trouwens last van. De criminelen zetten ook andere bedrijven, winkels en horeca onder druk. Zelfs complete branches kunnen volgens Vonhof worden misbruikt voor bijvoorbeeld witwaspraktijken. Dat gebeurde bijvoorbeeld met belwinkels. Tegenwoordig worden ook garages, modewinkels en kleine supermarkten gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

Vertrouwen
Vonhof noemt ook een geval waarbij een ondernemer een partij goederen had gekocht. Die bleek gestolen. De ondernemer werd vervolgens onder druk gezet. Als hij niet zou meewerken, zou hij voor heling worden beschuldigd. Ondernemers doen vaak geen aangifte. Soms uit angst, maar ook omdat de politie er weinig mee kan. De MKB-voorman vreest dat ondernemers zodoende het vertrouwen in de autoriteiten verliezen en dan maar toegeven aan de criminelen. Hij roept de politiek op om het probleem aan te pakken. Donderdag vindt in de Tweede Kamer overleg plaats over ondermijning. Volgens Vonhof is ondermijning alleen te bestrijden als de bedrijven, gemeenten en politie goed samenwerken. Op die manier zijn al de nodige successen bereikt. Verder wil hij dat de privacyregels worden herzien. Veel ondermijnende criminaliteit is niet te bestrijden omdat ondernemers onderling geen privacygevoelige informatie mogen uitwisselen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner