Eén op de negen gemeentewebsites onveilig

Van de 388 gemeenten in Nederland hebben er één op de negen geen https-verbinding. Dit blijkt uit onderzoek van online marketing bureau Stramark. De provincie Zuid-Holland spant de kroon met elf gemeentewebsites die onbeveiligd zijn.

Via gemeentewebsites wordt veel gevoelige informatie, zoals garantstellingen en identiteitsgegevens verstuurd. Organisaties, met name overheidsinstanties, zouden een veilige plek moeten zijn voor persoonsgegevens. De meest simpele stap die onbeschermde sites kunnen zetten is het implementeren van https voor hun website. Sites met een https-verbinding zijn namelijk minder gevoelig voor hackers. Door een https-verbinding wordt ook het gegevensverkeer beter beschermd. Vanaf 25 mei 2018 is het strafbaar als een website niet voldoet aan de eisen van de nieuwe Europese privacywetgeving, AVG, die dan haar intrede maakt. Ook voor gemeenten begint de tijd dus te dringen wat betreft  websitebeveiliging.

43 gemeentesites onveilig
Uit het onderzoek blijkt dat 43 van de 388 gemeenten geen https-verbinding hebben. Dit komt neer op 14 procent. De provincie met de meeste onbeveiligde gemeentewebsites is Zuid-Holland. Maar liefst elf gemeenten in deze provincie hebben hun beveiliging niet op orde. In Noord-Holland zijn zeven gemeentewebsites onbeveiligd.
Overijssel, Utrecht en Zeeland doen het het best met slechts één gemeente met een onbeveiligde website. Drenthe heeft er twee, Friesland drie en Limburg vier. Noord-Brabant telt zes gemeenten met een onbeveiligde website en Gelderland heeft er net als Noord-Holland zeven. Enkele grotere gemeenten die niet voldoen zijn Alphen aan den Rijn, Barendrecht en Den Helder.

Bron: Stramark BV

 

Gedeeld

Geef een antwoord