Beveiliging nieuws

Onze partners

HID

Alarm Meldnet

Unii

Hikvision

Crown Security Services

ADI

VAIBS

Seagate

Optex

Bydemes

GFT

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

VVNL

SmartSD

2N

Alphatronics

Lobeco

Paraat

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Explicate

CDVI

Uniview

Masset Solutions

VBN

ASIS

MPL

Nimo Drone Security

VEB

Nimo Dog Security

IDIS

Nenova

Dahua

Secusoft

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Regio Control Veldt

Top Security

CSL

Centurion

Securitas

Multiwacht

Connect Security

ASSA ABLOY

20face

Trigion

NetworxConnect

HD Security

PG Security Systems

Ajax Systems

DZ Technologies

ARAS

Sequrix

G4S

Paxton

Kiwa

SmartCell

Eizo

Genetec

Koninklijke Oosterberg

OSEC

Akuvox

SOBA

SMC Alarmcentrale

Advancis

Milestone

Gold-IP

Add Secure

NIBHV

i-Pro

Bosch Security Systems

EAL

Oribi ID Solutions

JMB Groep

VideoGuard

Seris

Dero Security Products

Brivo

Eén op de vier Nederlanders ruziet met buren

23 juli 2016
Redactie
20:51

Burenruzies zijn er al eeuwen. Toch lijken burenruzies de laatste jaren steeds serieuzere vormen aan te nemen. Zeker in de Randstad, waar dit zou kunnen komen door het feit dat de bevolking hier dichter op elkaar leeft.
Om de aard en omvang van burenruzies in Nederland in kaart te brengen, deed het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum in het tweede kwartaal van 2016 onderzoek naar burenruzies. In totaal zijn 2100 Nederlandse inwoners ondervraagd. Tijdens het onderzoek kwam een aantal opmerkelijke feiten naar boven.
Zo gaf 26 procent van de respondenten aan wel eens ruzie te hebben gehad met de buren. Dit percentage brengt een absolute waarde met zich mee van 526 meldingen.
Aan de stok
Inwoners van de Randstad, met name uit de provincie Zuid-Holland, hebben het vaak aan de stok met de buren. In dun bevolkte provincies zoals Flevoland komen burenruzies bijna niet voor. Het gemiddelde in deze provincies schommelt gemiddeld tussen 1 procent en 2 procent.
Van de 526 gemelde burenruzies komt het gros uit de provincie Zuid-Holland. 28 procent van de burenruzies vindt plaats in deze provincie. De voornaamste reden is hier in 60 procent van de gevallen luide muziek. Ook in Noord-Holland zijn burenruzies niet schaars. 15 procent van de burenruzies vond hier plaats. In Noord-Holland is overlast van kinderen de voornaamste oorzaak (25 procent) van burenruzies. In Gelderland vindt 12 procent van de burenruzies plaats. Opvallend is de voornaamste oorzaak van burenruzies in Gelderland; namelijk overhangend groen.
Bron van overlast
De voornaamste reden tot hinder bij de buren is geluidsoverlast door muziek. In 51 procent van de gevallen gaven mensen dit aan als hoofdreden voor de ruzie. Daarnaast zijn kinderen voor veel mensen (19 procent) een bron van overlast. Verbouwingen zorgen ook voor veel onenigheid met de buren. 11 procent van de ruzies vindt plaats tijdens verbouwingswerkzaamheden.
Naast de benoemde oorzaken zijn er nog meer opvallende (herkenbare) oorzaken van ruzie. Hier gaat het onder andere om het Recht van overpad, privacyschending, erfscheiding en parkeeroverlast.
Om financiële schade bij een burenruzie te voorkomen doen veel mensen aansprak op de rechtsbijstandsverzekering. Uit e-mails die het R.I.C. ontvangt van particulieren, blijkt dat er vaak nog veel onduidelijkheid heerst over de dekking van schade door een burenruzie door een rechtsbijstandsverzekering. Om deze reden wordt aangeraden om altijd goed naar de polisvoorwaarden te kijken. Via de vergelijker van het Rechtsbijstand Informatie Centrum kunnen particulieren een  rechtsbijstandsverzekering uitzoeken en afsluiten.
Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner