Beveiliging nieuws

Onze partners

Paraat

i-Pro

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

Centurion

Dahua

IDIS

Sequrix

VEB

De Beveiligingsjurist

Nenova

Kiwa

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Unii

HD Security

SmartSD

Dero Security Products

NetworxConnect

Gold-IP

CDVI

NIBHV

RoSecure

Connect Security

Bydemes

PG Security Systems

OSEC

Eagle Eye Networks

Secusoft

ADI

JMB Groep

Alphatronics

HID

Lobeco

DZ Technologies

SOBA

Advancis

20face

Nimo Drone Security

Top Security

GFT

Brivo

Optex

Explicate

Regio Control Veldt

ARAS

Hikvision

Multiwacht

Nimo Dog Security

Crown Security Services

Alarm Meldnet

Boon Edam

Milestone

Trigion

VAIBS

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

Securitas

Add Secure

Genetec

G4S

Avigilon Alta

ASIS

SMC Alarmcentrale

Seagate

VideoGuard

VBN

Seris

MPL

Oribi ID Solutions

Eizo

Bosch Security Systems

Paxton

VVNL

EAL

Koninklijke Oosterberg

CSL

Masset Solutions

CardAccess

Uniview

Akuvox

Ajax Systems

2N

Operatie Trojan Shield ‘mokerslag’ voor criminaliteit

9 juni 2021
Redactie
06:38

Operatie Trojan Shield, waarbij criminelen werden afgeluisterd via door de politie geleverde cryptotelefoons, leidde in Nederland tot 49 arrestaties en de vondst van 25 locaties voor drugshandel en -productie. Het zogenoemde ATØM-netwerk was vanaf oktober 2019 in gebruik en leverde zo’n 27 miljoen berichten op.

Bij de operatie werkten politiediensten uit zestien landen samen. Ruim anderhalf jaar werden via de door de FBI gebouwde cryptocommunicatiedienst berichten verzameld vanaf zo’n 12.000 door de politie gemanipuleerde cryptotelefoons. Rond de driehonderd criminele bendes in ruim honderd landen maakten gebruik van deze toestellen, nadat zij eerder noodgedwongen afscheid moesten nemen van cryptocommunicatiediensten die door de politie waren gehackt. ATØM werd al snel zo populair, dat criminelen de dienst gingen aanbevelen bij ‘collega’s’.

Enorme buit
Maandag besloten de samenwerkende politiediensten om tot actie over te gaan, voordat de criminelen de truc met ATØM zouden doorkrijgen. Over de hele wereld werden gelijktijdig zo’n 800 arrestaties verricht en 700 woningen doorzocht. Daarbij werd ruim 8 ton cocaïne, 22 ton cannabis, 2 ton synthetische drugs (amphetamine and methamphetamine), 6 ton grondstoffen voor synthetic drugs, 250 vuurwapens, 55 luxe auto’s en motoren en voor 48 miljoen dollar aan contant geld in beslag genomen. Onder de gearresteerden bevonden zich leden van de maffia, motorbendes en zelfs twee Australische tv-persoonlijkheden. Overigens hebben eerder ook al acties plaatsgevonden. Bijvoorbeeld als via ATØM bekend werd dat iemand geliquideerd zou worden.

Legitiem?
Volgens recherchechef Andy Kraag is met Trojan Shield cruciaal bewijs voor opsporingsonderzoeken verkregen, maar advocaten hebben hier hun bedenkingen over. Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die criminelen verdedigt die via EncroChat door de mand zijn gevallen, vraagt zich af op de politie de drugshandel niet bewust ongemoeid heeft gelaten om te voorkomen dat criminelen de ATØM-telefoons gingen wantrouwen. En net als veel andere strafrechtadvocaten wil hij weten of het wel legitiem is dat overheden zelf een infrastructuur voor criminele communicatie optuigen en exploiteren. Kraag zegt dat het netwerk een Amerikaanse aangelegenheid was en door Amerikaanse rechters is getoetst, maar Kuijpers vindt dat in Nederland uitgevoerde opsporingshandelingen ook nog door een Nederlandse rechter getoetste moeten worden. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van uitlokking, als de criminelen onder druk zijn gezet om de ATØM-telefoons aan te schaffen. Kraag benadrukt dat de opgepakte verdachten niet door de politie zijn uitgelokt om criminele handelingen te verrichten. Hij verzekert dat de actie ook in Nederland vooraf juridisch goed is afgekaart. De recherchechef verwacht dat er de komende tijd nog meer arrestaties gaan plaatsvinden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner