Beveiligingsbranche heeft extra helden nodig

Hoewel het aantal besmettingen weer fors oploopt en de ziekenhuizen de noodklok luiden, verdwijnt bij een steeds groter deel van de bevolking het draagvlak voor de maatregelen die verspreiding van corona moeten indammen. Met dat gegeven moeten binnenkort weer festivals worden beveiligd.

Leon Vincken van branchevereniging VBe NL maakt zich zorgen over wat komen gaat. “We zien het om ons heen steeds meer. Samen de schouders er onder is toch vooral een roep om met iedereen rekening te houden en niet alleen met de belangen van enkelen. Maar in plaats daarvan zien we een toenemende polarisatie. Iedereen wil het eigen gelijk uitoefenen. Dat raakt direct onze veiligheid. Als er geen ‘samen’ en ‘luisteren’ meer is, met begrip en gevoel, dan worden we elkaars tegenpolen, terwijl het juist in deze tijden om verbinden zou moeten gaan.”

Helden
“De juiste richting is de weg naar verbinden”, benadrukt Vincken nog eens. “En in harmonie binnen afspraken met respect. De kerncompetentie van onze helden, van onze mensen in de frontlinie. Mensen die zonder vragen te stellen hard aan het werk zijn en het hoofd koel houden bij alles en iedereen die voor zijn eigen gelijk gaat en daarmee de veiligheid van onze samenleving als geheel schaadt. Deze helden zijn ook onze vrouwen en mannen. Dag in nacht uit, 24/7 en straks als de eerste festivals weer hun deuren openen.”

Zware tijd
Vreemd zal het zijn, festivals met een virus dat nog steeds fors om zich heen grijpt wereldwijd. Vincken: “Dat vergt extra aandacht voor nieuwe procedures en protocollen. Het publiek is meer dan een jaar thuis geweest en heeft een zware tijd achter de rug. Onze helden die gebleven zijn staan klaar. Maar we hebben ook nieuwe helden nodig. Helden die ons veilig door de nieuwe toekomst heen loodsen. Veel oude helden zijn in de tussentijd iets anders gaan doen. Het wordt nog een hele puzzel om straks ieder festival te bedienen. Reden dat we nu volop moeten investeren in breed opleiden, een aantrekkelijke cao met een goed pensioen en samenwerking met andere disciplines in het veiligheidsdomein. Met inmiddels meer dan 150 leden en een groot aantal in de wacht heb ik er alle vertrouwen in dat onze helden er staan als ze geroepen worden.”

SBS6 Helden van Nu
Op zondag 25 april om 16.30 uur is een aantal van onze helden te zien vanuit onze vestigingsplaats in Maastricht. SBS6 brengt ze in beeld in het programma Helden van Nu en laat zien dat werken in het veiligheidsdomein een van de mooiste plekken is om als held een bijdrage aan onze samenleving te leveren. Kijken dus!

Gedeeld

Geef een antwoord