Beveiligingsoplossingen worden steeds meer datagedreven

Technologische ontwikkelingen hebben een hoge vlucht genomen. Ook in 2020 zullen nieuwe mogelijkheden security-oplossingen een stap verder brengen. Volgens Gijsbert Verburg, chief technical officer bij Securitas Technology, is één ding duidelijk: de toekomst in de beveiligingsbranche is datagedreven.

“De wereld en de behoeften van klanten veranderen. Om goed te beveiligen is een sterke informatiepositie – naast een mens- en klantgerichte werkwijze – belangrijker dan ooit”, zegt Verburg. “Net als een datagedreven aanpak die het mogelijk maakt om services te combineren tot slimme beveiligingsoplossingen die bijdragen aan het primaire proces van de klant. Het verzamelen, analyseren en verwerken van waardevolle data gaat dus een steeds grotere rol spelen. Apparatuur en applicaties worden slimmer en produceren specifiekere data. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het combineren van data uit verschillende bronnen. Denk aan het combineren van data uit operationele en facilitaire systemen.”

Mogelijkheden en dreigingen
Van securitysystemen wordt volgens Verburg verwacht dat ze niet meer alleen detecteren of reguleren maar ook incidenten rapporteren en controleren of het beveiligingsbeleid wordt nageleefd. Zo leidt digitale innovatie ertoe dat beveiligingssystemen steeds vaker een ondersteunende rol spelen in het primaire proces van de klant. “Helaas brengen die nieuwe mogelijkheden ook nieuwe dreigingen met zich mee. Inmiddels is het noodzakelijk er rekening mee te houden dat beveiligingssystemen gericht worden aangevallen en bedreigd door breed verspreide virussen, malware en ransomware. Er is dan ook een inhaalslag nodig om vitale systemen om te bouwen naar end-to-end security waarbij structureel aandacht is voor soft- en firmware updates en hardening. Als de gebruiker het systeem niet up-to-date wil of kan houden, ligt hier een taak voor de leverancier.”

De volledige blog van Gijsbert Verburg is te lezen op deze website. Hier is ook een whitepaper over het onderwerp te downloaden.

Gedeeld

Geef een reactie