Zware domper voor het veiligheidsdomein

De laatste persconferentie over de coronacrisis was een zware domper voor alle bedrijven die betrokken zijn bij grotere evenementen. Dit ondanks de optimistische toon van de premier. Directeur Leon Vincken van brancheorganisatie VBe NL kijkt daar doorheen. “Valse hoop pakt nooit goed uit tijdens een crisis.”

Ondernemers verdienen volgens Vincken een duidelijker antwoord en niet een crisisuitgang die bepaald wordt door de politieke constellatie van het moment. “Het gepolder tijdens een crisis is desastreus. Dat hebben we intussen wel gemerkt in de wereld van veiligheid. Dit beleid vraagt veel van ondernemers die niet vooruit kunnen plannen en weinig andere opties hebben dan alles over een andere boeg gooien. Ze kunnen zich versterken op andere deelgebieden en nieuwe ontginnen. Maar ook daar heerst crisis omdat de concurrentie toeneemt en niet iedereen daarop zit te wachten. We hebben er alles over kunnen lezen in de diverse #fakenews berichten en aanvallen op de integriteit van ondernemers en professionals in onze sector.”

Optimisme niet loslaten
“Toch moeten we het optimisme niet loslaten”, stelt de voorman van VBe NL. “Dat zullen we dan ook blijven uitstralen met de start van de nieuwe cao-onderhandelingen voor onze eigen sterke cao Veiligheidsdomein. Die wordt gedragen door alle werknemers en dient niet alleen als instrument van een aantal vakbondskaderleden van vakbonden op Schiphol, die helaas geen moeite nemen om zich te verdiepen in de feiten en die het wel best vinden als hun collega’s en zijzelf 1000 euro per jaar minder gaan verdienen. Tja…”

Meedoen aan cao-onderhandelingen
Een dezer dagen worden alle werknemers op wie de cao Veiligheidsdomein van toepassing is alweer voor de derde keer uitgenodigd om mee te doen aan de onderhandelingen voor de nieuwe cao. “Ja, we gaan door”, benadrukt Vincken. “En we zullen samen met onze collega’s van vakbond De Unie ook deze ronde weer laten zien dat je als werknemer in het veiligheidsdomein de boot hebt gemist als je niet werkt bij een werkgever met deze cao. Alle werknemers hebben een stem en voorzien ons van de nodige input naar nóg betere arbeidsvoorwaarden. Wil je ook weten waarom deze cao zoveel beter is? Kijk dan eens op de site van ons sociaal fonds.”

Tegen beter weten in
Vincken: “Intussen, tegen beter weten in, kruisen we de vingers en hopen we dat de Deltavariant op vakantie blijft, dat Pfizer toch uiteindelijk meer dan 38 procent beschermt, de zorg in de ziekenhuizen niet verder onder druk komt en het potlood van onze premier in een pen verandert. Een pen niet voor een regeerakkoord maar voor ondernemers die een premier willen ontmoeten die zonder politieke overwegingen voor mkb-ondernemingen in het veiligheidsdomein open blijft staan.”

Gedeeld

Geef een antwoord