Gratis online training over omgaan met dementie

Specifiek voor situaties waarin beveiligers en toezichthouders geconfronteerd worden met dementerende personen ontwikkelde Samen dementievriendelijk de online training ‘Goed omgaan met dementie in Veiligheid & Toezicht’ die nu voor iedere medewerker Veiligheid & Toezicht gratis beschikbaar is.

Medewerkers Veiligheid & Toezicht leren in hun opleiding met tal van emoties van mensen om te gaan zoals ongeduld, agressie en verwardheid. In het werkgebied van de beveiliger of toezichthouder – van winkelgebied tot station –  gaat immers geen dag voorbij zonder dat er iets bijzonders gebeurt. Dat vraagt om anticiperen en adequaat handelen. Een bijzondere doelgroep vormen mensen die aan dementie lijden.

Training met herkenbare situaties
Nu al leven er 270.000 mensen met dementie in Nederland. Dat aantal verdubbelt in de komende 20 jaar. Zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis. Medewerkers Veiligheid & Toezicht – hieronder vallen onder andere politie, BOA’s en beveiliging – komen ze dus overal tegen. Bijvoorbeeld in de winkel, op het gemeentehuis voor een reisdocument, op een station of vliegveld. En vaak zonder te weten dat er sprake is van dementie. Om de bekende (vergeetachtigheid) maar óók de minder bekende signalen van dementie (taalproblemen, verandering in gedrag en een slecht beoordelingsvermogen) beter te herkennen en er vervolgens goed mee om te gaan, is de training toegevoegd aan het trainingsaanbod van Samen dementievriendelijk.

Afwijkend gedrag kan dementie zijn
‘Goed omgaan met dementie’ is in samenwerking met MAATbeveiliging en Trigion ontwikkeld. De training bevat herkenbare situaties die in het dagelijks werk van een beveiliger of toezichthouder voorkomen. “Trigion traint medewerkers op het zien van afwijkend gedrag. Deze e-learning is daarop een mooie aanvulling waardoor zij mensen met dementie goed kunnen helpen. Hierdoor maken zij het verschil”, zegt Arjen Kuijper, directeur HR bij Trigion.
General manager Joeri van Ham van MAATbeveiliging over de training: “Wij willen voorkomen dat mensen met dementie en onze medewerkers in vervelende situaties terechtkomen. Iedereen die bij ons in dienst is of komt krijgt informatie over dementie. De training van Samen dementievriendelijk is bovendien onderdeel van de landelijke mbo-opleiding en is hiermee permanent verankerd binnen onze branche.”

Samen dementievriendelijk
De training is onderdeel van het programma Samen dementievriendelijk dat wordt uitgevoerd door Alzheimer Nederland en Pensioenorganisatie PGGM. Het doel is heel Nederland dementievriendelijk te maken. Trainingen voor specifieke beroepsgroepen maken deel uit van het programma. De gratis online training ‘Veiligheid & Toezicht’ is in 15 minuten gratis te volgen op www.samendementievriendelijk.nl/veiligheidentoezicht

Gedeeld

Geef een antwoord