Opleiding forensische ICT van start

Met de toename van het gebruik van ICT in de samenleving, groeit ook het misbruik ervan. Tijdens de nieuwe afstudeerrichting Forensisch ICT van Hogeschool Leiden leren studenten misbruik te traceren en systemen te beveiligen hiertegen te beveiligen.

De forensisch ICT-er kent de wet en weet bewijs aan te leveren aan de rechterlijke macht. De nieuwe richting Forensisch ICT van Hogeschool Leiden speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor bescherming en voorkoming van misbruik. Naast ICT komen juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod. De forensisch ICT-er doet onderzoek naar en ondersteunt bedrijven en organisaties bij het voorkomen van computercriminaliteit.

Carrière en toekomst forensisch ICT-er
Er is volgens Hogeschool Leiden een groeiende behoefte aan forensisch ICT specialisten die snel en effectief kunnen optreden tegen cybercrime. Carrièrekansen liggen in eerste instantie bij politie en justitie, maar groeien ook voor de particuliere markt: bedrijven in het algemeen, banken en verzekeringsmaatschappijen.
“De opleiding heeft veel contact met het beroepsveld en heeft daarom een praktische insteek. Er is veel vraag naar mensen met deze opleiding en met name deze specialisatie. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de politie, dan word je digitaal rechercheur, of bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), maar ook bij de grote accountantskantoren. Met die baan komt het wel goed”, zegt student Martine Kea.

Gedeeld

Geef een antwoord