SOBA-cursus brengt ‘online aanwezigheid’ organisatie in kaart

Om de kans op onbevoegde beïnvloeding op organisaties te verkleinen is het van belang om een goed beeld te hebben van de aanwezigheid op internet. Om daar inzicht in te kunnen krijgen biedt SOBA de cursus OSINT aan, die in juli van start gaat.

Bij de bekende, eveneens door SOBA gedoceerde opleiding DHM Security Management krijgen deelnemers handreikingen om een BEVOB op te stellen, wat staat voor: het BEVeiligingsvoorschrift tegengaan Onbevoegde Beïnvloeding.
Nu kan onbevoegde beïnvloeding zowel van binnen als van buiten de organisatie plaatsvinden. Dit is afhankelijk van diverse factoren, waarop maatregelen kunnen worden genomen. Maar hoe effectief zijn die maatregelen als er op eenvoudige wijze informatie uit open bronnen te vinden is over de organisatie, de (IT) infrastructuur of de medewerkers?

Risico voor de veiligheid
Tijdens de training OSINT (Open Source Intelligence) leren deelnemers in één dag om als (fysieke) beveiligingsspecialist een profiel op te stellen en te monitoren over de ‘online aanwezigheid’ van hun organisatie. Verteld wordt hoe zowel handmatig als met behulp van geautomatiseerde hulpmiddelen een beeld is te creëren en hoe de verkregen informatie is te interpreteren om tot een oordeel te komen of de online zichtbaarheid een risico kan vormen voor de veiligheid. Daarnaast komen er, naast geldende wet- en regelgeving, ook eventuele maatregelen aan bod om de aangetroffen risico’s te vermijden, te beheersen, over te dragen of te accepteren. Voor het volgen is geen specifieke IT-kennis vereist. Deelname kost 375 euro.

De training is op 17 en 24 juli te volgen in De Meern. Meer informatie is te vinden op de website.

Gedeeld

Geef een antwoord