SVOB-gecertificeerde opleiding Integrale Veiligheidskunde

De opleiding Integrale Veiligheidskunde van Inholland is nu gecertificeerd door SVOB, waardoor afgestudeerden zich makkelijker en goedkoper kunnen laten registreren als Registered CPTED Expert, een internationaal erkende titel. Wel dienen zij eerst nog drie jaar relevante werkervaring op te doen.

CPTED staat voor Crime Prevention Through Environmental Design oftewel Veilig Ontwerp en Beheer. Het komt erop neer dat je zorgt dat mensen veilig kunnen leven en werken zonder dat ze zich daar voortdurend mee bezig moeten houden. Dat gebeurt door veiligheid ‘in te bakken’ in de inrichting en het ontwerp van gebouwen, straten en stadswijken. Het certificaat laat volgens Wilbert Rodenhuis van Stichting Veilig Ontwerp en Beheer zien dat de IVK-studenten bij Inholland na het afronden van hun opleiding voldoende bagage hebben om bij diverse organisaties aan de slag te gaan als kundige CPTED-adviseurs.

De praktijk
Wat betekent dit nu in de praktijk? Wereldwijd bestaat de mogelijkheid tot persoonscertificatie van CPTED Experts. Deze experts mogen, na certificering, de titel Registered CPTED Expert dragen en de letters RCE achter hun familienaam dragen. Om voor deze persoonscertificering in aanmerking te komen, moet je wel iets in je mars hebben. Zo moeten kandidaten een CPTED theorie-examen doen, drie jaar relevante werkervaring hebben en aantonen dat ze zich aan bepaalde gedragsregels houden. Externe opleidingen voor het CPTED theorie-examen zijn vrij kostbaar en zijn dus niet voor iedereen weggelegd.

Vrijgesteld
Manuel López – docent bij de IVK-opleiding – zegt daar het volgende over: “Voor onze studenten is dit vanaf vandaag echter anders. Doordat de IVK-opleiding nu als eerste hbo-opleiding SVOB-gecertificeerd is, zijn onze studenten bij afstuderen automatisch vrijgesteld voor het theorie-examen. Dat scheelt hen zo een paar duizend euro. Als ze een paar jaar later ook kunnen laten zien dat ze over relevante werkervaring beschikken en een VOG kunnen overleggen, mogen ze zich bij stichting N’Lloyd als CPTED-expert registreren en de titel RCE voeren. Dat geeft hen een voorsprong op de arbeidsmarkt, want zowel in het buitenland (UK, VS, Zuid-Korea, etc.) als in Nederland is er een sterk toenemende vraag naar geregistreerde CPTED-experts.”

Gedeeld

Geef een antwoord