Oplichters verkopen valse coronaverklaringen

Via sociale media verkopen oplichters verklaringen waarin staat dat iemand negatief getest is op het coronavirus. Dergelijke verklaringen zijn nodig om naar bepaalde bestemmingen te kunnen reizen of om onder quarantaineplicht uit te komen. Het AD wist via dit kanaal zes valse gezondheidsverklaringen te bemachtigen.

Normaal is een gezondheidsverklaring te verkrijgen door een (snel)test te ondergaan, maar dat is voor coronapatiënten uiteraard geen optie. Die kunnen dan via de oplichters alsnog aan een document komen, waarmee zij hun reis kunnen maken. De kosten liggen tussen de 50 en de 60 euro. Dat is bovendien een stuk goedkoper dan een authentieke verklaring, die rond de 150 euro kost. Dus ook voor mensen zonder corona is het aanbod van de oplichters interessant.

Risico voor identiteitsfraude
Via WhatsApp en Snapchat vroeg het AD zes reisdocumenten aan bij organisaties met namen als Vliegtuig Arts, Digitale Dokter en Covidtest1950. Daarvoor moesten de naam, achternaam, paspoortgegevens, BSN-nummer en de datum van de vlucht worden opgegeven. Dat zijn gegevens die goed gebruikt kunnen worden voor het plegen van identiteitsfraude.
Helaas is er geen landelijk keurmerk voor de gezondheidsverklaringen. Reisorganisatie TUI zegt tegen het AD dat het een zorgvuldig controleproces hanteert bij de check-in op Schiphol. Daardoor zou enkele passagiers de toegang tot het vliegtuig zijn geweigerd. De reisorganisatie vindt het zeer verwerpelijk en kwalijk dat er malafide partijen zijn die tegen betaling valse verklaringen uitgeven aan niet geteste personen.

Gedeeld

Geef een reactie