Beveiliging redacties NOS opgeschroefd

Vrijwel direct na de gebeurtenissen op het Mediapark in Hilversum is de beveiliging van het NOS-gebouw aan de Hofweg in Den Haag opgeschroefd.

Direct na de entree van het gebouw staan agenten om binnen te controleren wie naar binnen wil. De NOS deed onder andere in Den Haag verslag van de ontwikkelingen in Hilversum.

Een 19-jarige man uit Pijnacker eiste donderdag live zendtijd op het Nederlandse NOS-journaal en dreigde daarbij met een cyberaanval. De man verklaarde te handelen namens een niet nader genoemd ‘hackerscollectief’ en informatie vrij te geven. Hij verklaarde ingehuurd te zijn door inlichtingendiensten.

overval NOSDe man wist donderdagavond gewapend binnen te dringen bij studio 8 van de NOS. Daarbij gijzelde hij een portier en eiste hij zendtijd. De man had een brief bij zich met instructies voor de medewerkers. In de studio zijn beelden opgenomen van de man, die zichtbaar een pistool met demper in zijn hand houdt en praat tegen de gegijzelde beveiliger. Terwijl dit gebeurt en de man ongeduldig wordt, komt de politie binnenstormen om hem te overmeesteren. Met de gegijzelde beveiliger gaat het naar aanleiding van de gijzeling naar omstandigheden goed.

De politie en hulpdiensten waren in groten getale aanwezig en snel ter plaatse omdat er extra maatregelen waren getroffen naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Het mediapark op zich is open, maar de studio’s en redacties hebben eigen beveiliging en toegangscontrolesystemen. De burgemeester van Hilversum laat in een uitzending op NPO 1 weten dat het om een incident gaat en dat de beveiliging op zich prima in orde is. Na de moord op Pim Fortuyn is de gehele beveiliging van het Media Park herzien. Een gijzeling is moeilijk te voorkomen, toch wil hij zich laten adviseren over de beveiliging naar aanleiding van de gebeurtenissen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft inmiddels aan de directie van de NOS laten weten dat er geen aanleiding is om de beveiliging aan te passen. Toch heeft de NOS voor nu een aantal extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Gedeeld

40 thoughts on “Beveiliging redacties NOS opgeschroefd”

 1. Of het beter moet of kan is de vraag die veel mensen stellen.
  Gezien de beelden van de “gijzelnemer”, zijn gesprek met de beveiliger en de actie van de politie.
  Het leek op zich een opgezet geheel.
  De rust tijdens het gesprek en de reactie en handelingen van de politie. Het was net een slechte B film. Alsof er bewezen moet worden dat Nederland het bij zo’n soort calamiteit alles goed geregeld heeft en er snel ingegrepen wordt.
  Maar dat zal wel niet, maar veel respect voor de beveiliger.

 2. Beter? Tjah, wat is beter?
  Is dat:
  – meer beveiligers? Dan zeg ik nee. Het gaat niet altijd om het aantal beveiligers.

  – anders opgeleide beveiligers? Dan zeg ik ja. Ik ben van mening dat in deze tijden, een mbo-beveiliger2 opleiding niet meer volstaat. Een cursus met specifieke onderdelen als, weerbaarheid, agressiede-escalatie en een gijzelingstraining zou ik aanraden. Dit geeft de beveiliger meer handvatten en hij/zij weet hoe hij/zij reageert in stressvolle situaties. Hierdoor houdt de beveiliger controle over zichzelf en kan dan de situatie beter de baas.

  – meer cameratoezicht? Alleen bij live meekijken en beschikken over quick-response.

 3. Wij zijn erg blij met de goede afloop van het incident bij de NOS.
  Onze compliment en zeer veel waardering voor uw medewerkers.
  De beveiliger die de man apart naar en studio heeft meegenomen verdient in alle opzichten en zeer groot compliment en moet zeker benoemd worden tot de beste medewerker van het jaar 2015.
  Gelukkig zijn er geen gewonde gevallen, maar wij begrijpen dat de impact zeer groot is, veel sterkte met het verwerken.

 4. Wat is beter?
  Kunnen die bureaukraten met hun verhalen niet beter een roddelblad lezen?
  Hoezo een slecht B-film?

  Wanneer je eenmaal zelf tegenover zo’n eikel hebt gestaan, dan weet je dat dit echt was.
  Het is heel erg mooi wat die twee beveiligers hebben gedaan, dat is nou waarvoor ze zijn opgeleid (dat is niet alleen bij securitas).

  Laten wij als kenners nou maar het personeel trainen en laat die eikels achter het scherm maar hun verkiezingsstrijd voeren.

 5. Wat is beter? Meer camera’s? Meer toegangscontrole? Meer beveiligers? Hogere hekken? Sluizen?

  Wat verbeterd zou moeten worden in Nederland in het algemeen is de security awareness. Vooralsnog word beveiliging vooral als ‘lastig’ gezien, maar dient het besef te komen dat het beveiligingsniveau op sommige plaatsen verhoogd zou moeten worden omdat de risico’s zijn toegenomen.

  Een deur open houden voor iemand is bijzonder galant, maar wie laat je binnen? Een bezoeker niet doorlaten die niet is aangemeld klinkt rigide? Maar wie laat je dan door? Een nooddeur open laten staan voor logistiektransport zonder beveiliger er naast? Een open uitnodiging voor insluipers. Laptops aan het einde van de werkdag niet opbergen in een kluis? Etc. etc. etc.

  Ik ben er van overtuigd dat we in deze groep, voordat maandag de werkdag weer begint, we eenvoudig 100 voorbeelden kunnen opsommen die geen geld kosten en onder de noemer “O” maatregelen vallen, die het beveiligingsniveau van vele bedrijven en instanties significant zouden verbeteren.

  Maar willen de gebruikers dat?

 6. Overigens in deze situatie zeker geen vuurwapens. Als je kijkt hoe vaak de Politie haar vuurwapen actief nodig heeft voor haar taken, zie ik geen noodzaak om beveiligers te laten rondlopen met vuurwapen. Non-lethal wapens in specifieke situatie verdienen een overweging, maar het moet zeker geen standaard worden om beveiligers uit te rusten met wat voor wapen dan ook.

 7. Sorry Chris, in geen enkel geval dienen beveiligers te worden uitgerust met wapens. Helaas zijn er nog immer te veel cowboys in onze vakgroep aanwezig. Indien er zich een incident voordoet dan zul je als beveiliger gewoon je gezonde verstand dienen te gebruiken en moeten trachten te handelen naar beste weten. Op dat ogenblik kun je gebruik maken van je beste wapen en dat is je gezonde verstand.

 8. Weetje ik ben voor wapens als afschrikking, Ik kan mij ook voorstellen dat een winkelsurveilant doodziek wordt van het achterna rennen van winkeldieven. kortom het is mooi zo’n wapen maar je zou zo’n wikeldief toch liever voor zijn noten schieten? Dus lte we die wapens in de diepvries leggen. Nederland is redelijk goed beveiligd (24 jaar praktijk ervaring). Het opvolgen van de aanwijzingen van de beveiligers is heel veel slimmer, daar moeten we op wijzen.

 9. Maar wapens kennen een grote variatie. Een winkelbeveiliger uitrusten met een non-lethal wapen zou ik nog argumenten voor kunnen verzinnen.

  Stel nu dat de beveiligers op het mediapark een vuurwapen hadden gehad. Met wat voor wapen had Tarik Z. zich dan gemeld. Criminelen zullen zich altijd zwaarder bewapenen dan hun tegenstanders. Of zijn we de werkwijze van de scarface-bende vergeten?

  Of willen we een situatie waar beveiliging en politie maximaal bewapend is? Nee toch?

 10. Ja! Altijd leren van incidenten en verbeteringen doorvoeren! Als het pistool echt geweest was en die gek had gewonden of doden gemaakt had iedereen geschreeuwd hoe het mogelijk is dat iemand met een pistool zo naar binnen loopt en dat er iets moet gebeuren!

 11. Er zijn ook particuliere beveiligers met een militaire (lees Luchtmobiel, Marinier, Marechaussee) beroeps achtergrond die bekend zijn geweest met het dragen c.q. inzetten van wapens en bij wie de geweldsinstructie bekend is.
  De gevouwen zakdoeken/ maglights en achterkanten van de portofoon zijn (helaas) niet meer van deze tijd en inderdaad is het verstand en de verbale weerbaarheid het beste maar soms moet er opgetreden worden en wat ik heel voornaam vind is de ervaring en ervaring met..

 12. Laat die mensen vooral in dienst gaan cq. blijven bij de genoemde diensten, maar geen bewapende beveiligers. De praktijk leert dat als wapens nodig geacht worden om de veiligheid van de mensen te kunnen waarborgen we in nederland gewoon kunnen rekenen op deze diensten en die dan aanvullend kunnen zijn op de reguliere beveiliging. Als voorbeeld risicovolle voetbalwedstrijden, maar ook tijdelijke (terreur)dreiging.

 13. Door de verwijzing naar een huismeester c.q. telefoniste doe je alle beveiligers heel erg te kort. Het vak van een beveiliger zou toch meer mogen inhouden dan het wapperen met een wapen om hem/haar te onderscheiden van een huismeester c.q. telefoniste Ik weet het niet, ik ben maar een productspecialist die nog nooit in de beveiliging heeft gewerkt…

  Zou het niet beter zijn om te zorgen dat er sneller assistentie komt? Iets wat in mijn beleving bij de situatie in het mediapark niet aan de orde was.

 14. Ik heb tevens security ervaringen in de horeca opgedaan (ook beveiligingstaken) en het zijn echt geen leden van de scouting die tegen over je staan hoor en nee, inderdaad geen vuurwapens maar er is meer…(b.v. spray – slag/stoot)

 15. Wellicht is het belangrijk om de reden te kennen waarvoor de beveiliger aanwezig is en als ik bovenstaande berichten lees is de inzet van een huismeester c.q. telefoniste voldoende.
  We kunnen absoluut rekenen op de diensten maar ik heb hachelijke situaties genoeg meegemaakt waarbij er behoorlijk lang op assistentie gewacht moest worden omdat de heren op het kantoor ervoor gezorgd hebben dat er in een regio s’ nachts nog maar 1 voertuig van die dienst surveilleert. Ik ben ook geen voorstander van bewapening maar wat ik er mee wilde aangeven is dat er specialisten genoeg in de beveiliging zitten die er bekend mee zijn en gezien alle functiebenamingen zijn er specialisten genoeg maar of deze allemaal in de beveiliging hebben gezeten en/of situaties hebben meegemaakt..??

 16. Ik weet uit ervaring, opgedaan bij de politie, in de beveiliging en bij het ministerie van Justitie en veiligheid, het grote belang van een goede beveiliging. Het is belangrijk de juiste mate van beveiliging te bepalen, specifiek gericht op de wensen van de klant.

 17. Beste mensen wanneer je mijn site opent, kan je zien wie en wat ik ben. Wanneer je naar de TV luistert en dat doen de mensen waarvoor we werken dan worden ze gek van angst. Wat ik wil uitlokken is dat de zwamnekken van hogerehand eens op houden met dat geleuter.
  Ik ben blij dat we geen wapens dragen, ik ben al tweekeer overvallen met vuurwapens als ik er ook een had gehad waren er doden gevallen.

 18. Norman, met alle respect maar ik doe absoluut de beveiligers niet te kort want dan was/ben ik het zelf ook. Ik lees hier juist het tegenovergestelde maar je hebt gelijk dan dat het meer is dan het wapperen met wapens maar je bent wel geüniformeerd en omstanders verwachten wat van diegene.. Ik zie zeker het preventieve van beveiliging in maar zet wel de juiste mensen op de juiste plaats. Een winkelbeveiliger hoeft inderdaad niet bewapend te zijn maar een beveiliger van de Nederlandse bank wel en er zijn uitzonderingen in ons land en gebruik dan deze mensen. Waarom geen ex-mariniers op de nederlandse schepen als particuliere beveiliging en waarom doen ze het in de landen om ons heen wel? Ik bedoel ook niet het mediapark in een grote plaats/stad als Hilversum maar met name in de dorpen. Nu is het goed afgelopen en betrof het een verward iemand maar als het nu wel…

 19. J.M.van Wijk, vervelend om te lezen dat je 2 keer bent overvallen met gebruikmaking van vuurwapens en heb respect voor de woorden dat je blij was zelf niet bewapend te zijn geweest. Ik heb als Marechaussee meerdere jaren de Amsterdamse politie in de binnenstad geassisteerd en ik begrijp de impact hiervan. Het zal ook altijd een discussiepunt blijven denk ik maar minimaal een wapenstok zou/had moeten kunnen vind ik (ligt aan de opdracht en omgeving uiteraard).

 20. Echt alleen gespecialiceert personeel, zo houden we alles veilig. We moeten normaal over straat kunnen lopen zodat onschuldige mensen niet in een kogel regen omkomen. We horen het helaas te vaak in het nieuws dat het uit de hand loopt. Ik vindt dat er teveel mensen in het openbaar achter een bureau vandaan komen en roepen dat beveiligers bewapend moeten worden. Het is misschien verstandig dat er ook in de media wat verstandiger met deze discussie omgaan. (VOORBEELD) Wanneer er bij een overval geschoten wordt en daardoor slachtoffers vallen, hoeft de media niet alles naar buiten te gooien voordat er ook maar iets duidelijk is. het is immers al moeilijk genoeg om bij een calamiteit kalm te blijven. Eigenlijk vindt ik dat die beveiligers bij de NOS een lintje verdienen. De hulpverleners in Nederland dus ook beveiligers hebben een zware taak.

 21. J.M. van Wijk, helemaal mee eens..(vwb het lintje) maar voor een paar euro per uur wordt er iemand neergezet en wordt er alleen gekeken naar kwantiteit en niet en/of weinig naar kwaliteit, want dat is ervaring en ervaring is meestal leeftijd en die zijn zogenaamd te duur (zelf ondervonden). Pasgeleden nog gesolliciteerd bij een groot vervoersbedrijf, afgewezen omdat er kandidaten waren met meer ervaring en terecht (??) want die 40(!!) jaar van mij is natuurlijk maar een schijntje… `kwantiteit kom op de eerste plaats, totdat er iets fout gaat…en de overheid geschokt is.. 🙁

 22. ik ga niet zeggen dat elke jongere beveiliger kwantiteit levert. er bestaan echt beveiligers de wel de juiste stage begeleider hebben gekregen en weten waar ze over praten. ervaring zegt niet alles als je nog nooit wat hebt meegemaakt. ik neem mijn petje af voor de beveiligers die naar eer en geweten hebben gehandeld. op afstand is het altijd heel makkelijk praten.
  als ik uitspraken hoor over hoe het allemaal had gemoeten, de beveiliging was niet goed de politie was niet goed. jammer hoor inplaats van trots te zijn, dat al deze mensen zich hebben ingezet als lopende schietschijf niet na denken over hun eigen ik, en naar eer en geweten gehandeld hebben. en nog commentaar krijgen ook. mijn ervaring nee de beveiliging niet opschroeven in Hilversum maar leren samenwerken welke functie je ook maar hebt. al jaren werk ik samen, zodat heel veel zaken opgelost konden worden. ik kan met trots zeggen samenwerken met de politie maatjes mooie resultaten hebben opgeleverd.
  dit wilde ik even kwijt

 23. Deze discussie moet m.i. niet gaan over (bewapende) beveiligers, maar zoals Norman Graafsma aangeeft het security awareness of liever gezegd het ontbreken daarvan. Voor elke situatie zijn passende oplossingen te bedenken. Het is de vraag of zij die de verantwoordelijkheid dragen zich realiseren dat hun beveilging niet op orde is en hun bedrijfsvoering in gevaar is/komt. Het van belang om de dreiging onder ogen te zien en vervolgens passende en noodzakelijke maatregelen te nemen.

 24. Ervaring in zulke situaties leer je in de praktijk, niet tussen de school banken en dat een beveiliger een wapen moet dragen vind ik niet de juiste oplossing. Want welke beveiliger in een conflict situatie gebruikt eerst zijn verstand en dan zijn wapen. Ik denk heel weinig. Je krijgt bij het dragen van een wapen een cowboy effect Denk aan Amerika.

 25. Bete Bert,

  Ik heb 2 ernstig duidelijke punten en ik ben geen betweter.

  1. Ik wil niet aansturen op het gestoorde beeld in Amerika.

  2. In Nedeland zeuren wij altijd over geld. Er worden trainingen gegeven ze zijn keihard maar je leert met deze situaties omgaan. Na een dag training moet je een week begeleid worden en dat is de goekoopste versie dat kost een maand salaris.

  Nou wil het geval dat de Beveiligings bedrijven en derden daar niet aan mee willen werken want het kost geld, simpel gezegd er moeten eerst doden vallen voor zij (misschien) begrijpen wat er aan de hand is.

  Sorry dat het zo is.

 26. Alle lof voor de beveiliger van dienst. En strenger beveiligen ? Dan zijn er wel andere kritische punten die van belang zijn en die eerst aangepakt moeten worden in Nederland.
  Ik zeg stoppen met die onzinnige discussie en begin bij de bron.

 27. Zeker alle lof voor de collega. Strenger beveiligen is geen optie. We hebben geen behoefte aan een soort van forten, IK weet nog dat ik in een winkel stond in Pendrecht en dat er in mijn pauze een man met een pistool bij de servicebalie had gestaan tijdens die 15 minuten dat ik niet in de winkel was. Pas na mijn pauze hoorde ik dit. Kassamedewerksters behoren te weten wat er in zo’n geval moet gebeuren (code omroepen) maar kennelijk worden de instructies niet altijd goed opgevolgd.

 28. Ja, het is jammer dat er in het leven nog steeds mensen en bedrijven zijn die de instelling hebben, MIJ GEBEURD NIETS IK HEB ALLES GEREGELD. Helaas is het dan juist niet zo, meestal heb je dan met een krent te maken. Veiligheid staat bij dat soort opdrachtgevers op een zeer laag pitje.

 29. Klopt wat je zegt maar ja daar deal je ook mee. Als beveiliger ben je nu eenmaal flexibel. Er zijn grenzen hoor. Zo had ik een keer een heterdaadje en ik hield de verdachte dus aan. De manager van de supermarkt presteerde het om vervolgens tegen de verdachte te zeggen dat dit niet het geval was en dat de man vrij was om te gaan. In zo’n geval zet ik toch echt in het Dienstrapport: Verdachte aangehouden enz enz maar bedrijfsleider liet hem gaan

 30. Helaas leven we hier niet zo met veiligheid. Vinden we vervelend, tot dat dit gebeurd. Ik denk dat ieder bedrijf die een potentiëel doelwit is of kan worden zijn beveiliging eens moet door spitten. Af en toe een oefening kan volgens mij ook geen kwaad. Er lopen gekken genoeg rond.

 31. Blijf het vreemd vinden dat beveiligers in Nederland geen vuurwapen mogen dragen. Maakt ze als er echt iets aan de hand is toch een beetje nutteloos.
  Zou wel een training aan vooraf moeten gaan zodat ze weten hoe ze er mee om moeten gaan en wanneer ze het mogen gebruiken.
  Bepaalde mensen zoals (ex-militairen en ex-politieagenten) kunnen al heel goed omgaan met wapens en zouden dus goed inzetbaar zijn als gewapende bewakers.

Geef een reactie