Veel koolmonoxidemelders deugen niet

Het merendeel van de koolmonoxidemelders die op de Nederlandse markt te koop zijn deugt niet. De melders voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies.

brandmelder testDat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  De NVWA heeft in een Europees onderzoek vijftien verschillende merken en typen koolmonoxidemelders gecontroleerd. Twaalf hiervan bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksinstructie.

De NVWA heeft vier melders technisch onderzocht. Geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de goede manier af. De NVWA concludeert uit deze onderzoeksresultaten dat geen van de technisch onderzochte CO-melders aan de technische vereisten voldoet. Consumenten die deze producten kopen wordt schijnzekerheid geboden.

Alle producenten van ondeugdelijke melders hebben een waarschuwing gekregen en de verkoop van ondeugdelijke melders wordt gestaakt. Twee producenten moeten een publiekswaarschuwing publiceren om consumenten die hun product hebben gekocht te waarschuwen.

In 2015 zal de NVWA hercontroles van de onderzochte CO-melders uitvoeren. In 2016 zal opnieuw scherp worden gecontroleerd op koolmonoxidemelders.

Gedeeld

2 thoughts on “Veel koolmonoxidemelders deugen niet”

  1. Heb altijd geleerd dat het belangrijkste is dat koolmo het zelfde s.g. heeft als lucht en dat ze daarom op stoel / bed hoogte moeten hangen…… Dus een combi melder gaat niet werken!
    In de camper / caravan kan dat beter…, en daar ZIJN ze ook voor!
    Mvg

  2. Ik betreur het dat er nergens te vinden is om welke type en merken co-melders het gaat. Is er een keer een test van Co-melders, zijn de resultaten niet te vinden. Ik heb van 1 model, de Elro FA334 een pagina gevonden, waarop Elro te kennen geeft dat hun melder de test niet haalde. Hij is afgekeurd omdat hij bij een extreem hoge luchtvochtigheid te laat reageert. Elro claimt dat deze luchtvochtigheid in Europa niet voorkomt. En als de Co-melder nou in de buurt van de badkamer hangt?

Geef een antwoord