Opnieuw legermuseum leeggeroofd

In het Oorlogsmuseum in Ossendrecht is in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. Daarbij is voor honderdduizenden euro’s aan museumstukken gestolen, zoals uniformen, helmen, emblemen, dolken, vuurwapens en verrekijkers. Het betrof een privécollectie.

Volgens de eigenaar, Jan de Jonge, zijn onder andere vijftien etalagepoppen met militaire uniformen meegenomen. Ook namen de inbrekers een zeldzaam Duits Fallschirmjäger-geweer mee, dat 50.000 euro waard zou zijn. De Jonge had er 60 jaar over gedaan om zijn collectie bijeen te krijgen. Hij vreest dat hij er niets meer van terug zal zien, omdat het om internationaal te verhandelen spullen gaat. De eigenaar was niet verzekerd.

Tweede inbraak
Het museum bevindt zich naast de woning van De Jonge. Hij ontdekte de inbraak toen hij gaten in de muur aantrof. Die waren geboord om van binnenuit een deurklink naar beneden te krijgen. Dat gebeurde terwijl de eigenaar thuis lag te slapen. Hij heeft niets gehoord van de inbraak. Volgens De Jonge waren het meerdere daders, die voorzichtig de vitrines hebben opengesneden om de collectiestukken er onbeschadigd uit te krijgen. De politie is een onderzoek gestart. In augustus vond ook een inbraak in een militair museum plaats. Dat gebeurde in het Limburgse Beek. Er werd op dezelfde wijze toegeslagen, zodat de politie niet uitsluit dat het om dezelfde daders gaat. In Beek verdween voor 1,5 miljoen euro aan spullen.

Gedeeld

Geef een reactie