Opnieuw toenemende problemen met ‘veilige landers’ uit Ter Apel

Vrijwel dagelijks zijn er incidenten met asielzoekers op de treinverbinding tussen Zwolle en Emmen, meldt De Telegraaf. Daarbij gaat het om jongeren uit ‘veilige landen’. Voor de Vakbond van Machinisten en Conducteurs (VVMC) is nu de maat vol. De problemen moeten zo snel mogelijk worden aangepakt.

Volgens Wim Eilert van de VVMC is het op dit moment dagelijks raak op de zogenoemde Vechtdallijn tussen Emmen en Zwolle. Medewerkers van vervoerder Arriva worden geïntimideerd, uitgescholden, bespuugd en zelfs in elkaar geslagen. Dat gebeurt met name tijdens de kaartcontrole. Nu er weer een grote toestroom is van asielzoekers, ziet Eilert ook weer een piek in geweld op de trein. De daders zijn met name asielzoekers uit ‘veilige landen’, die wachten op uitzetting. FNV-bestuurder Edwin Kuiper krijgt dezelfde signalen. Volgens hem zitten drie Arriva-medewerkers nu in de ziektewet, na een confrontatie met geweld. “Dat is natuurlijk totaal onacceptabel.”

Extra veiligheidsmaatregelen
Volgens het treinpersoneel gaat het om asielzoekers die zich vervelen in het COA en daarom elders vertier gaan zoeken. Zij willen bijvoorbeeld naar Zwolle om daar op zoek te gaan naar een coffeeshop. Dat gebeurt zonder geldig plaatsbewijs. Eerder werd al een speciale pendelbus ingesteld tussen het COA en station Emmen, om de overlast in de reguliere bussen te verminderen. Dit gebeurde nadat chauffeurs hadden aangegeven niet langer bij het COA te zullen stoppen. Er is echter geen aparte trein voor de asielzoekers. Daarom wil Eilert dat er extra veiligheidsmaatregelen komen, zoals boa’s die meereizen. Hij vindt dat een voorwaarde voor een veilige werkomgeving voor het personeel. Arriva is in gesprek gegaan met de provincie, gemeenten, politie en vakbonden om de problematiek aan te pakken.

Gedeeld

Geef een antwoord