Oproep aan Belgen om onveilige kernenergie te weigeren

De Belgische politieke partij Ecolo roept burgers op om energiecontracten met onder andere Electrabel op te zeggen. Dit om energiebedrijven te dwingen niet langer in te kopen bij de als gevaarlijk beschouwde kerncentrale Tihange2. Deze staat ongeveer 20 kilometer ten westen van Luik.
Electrabel meent dat sprake is van ‘desinformatie’ rond de campagne ‘Laat ons Tihange 2 sluiten’. De Belgische centrales zijn de meest betrouwbare en stevige ter wereld, zegt het energiebedrijf. Bovendien zou het ieder jaar 300 miljoen euro investeren om haar productiepark te onderhouden en verbeteren. Ook zegt Electrabel de belangrijkste groene investeerder en producent van het land te zijn.
De Frans- en Duitstalige partij Ecolo denkt er anders over. Zij startten hun campagne in Antoing in Henegouwen, omdat dit de enige Belgische stad is die verder dan 100 kilometer van een kerncentrale verwijderd is en daarom als veilig wordt beschouwd.
Leugens, aldus Patrick Dupriez van Ecolo die verwijst naar de kernramp in het Japanse Fukushima. Ondanks verschillende incidenten in België blijft de regering volgens hem koppig vasthouden aan kernenergie. Daarom roept zijn partij burgers nu op om alleen energie af te nemen van bedrijven die garanderen geen stroom van onbetrouwbare kerncentrales af te nemen.

Gedeeld

Geef een reactie