Opsporing van criminelen met vrolijke ansichtkaarten

Met een serie vrolijke prentbriefkaarten op de website EUMostWanted.eu roept Europol het publiek op te helpen met het achterhalen van de verblijfplaats van Europa’s gevaarlijkste voortvluchtige criminelen. Dit meldt De Telegraaf.

Het gaat om criminelen die zware misdrijven hebben begaan en die zich vermoedelijk schuilhouden in een ander land dan waar dat is gebeurd. Via gangbare opsporingsmethodes zijn zij niet op te sporen. Daarom roept Europol de hulp van het publiek in via de website EUMostWanted.eu, die sinds begin vorig jaar tot 36 arrestaties heeft geleid, waarbij de politie in elf gevallen door informatie van het publiek werd geholpen. Vier andere criminelen gaven zichzelf aan, nadat zij op de website waren vermeld.

Vrolijke bui
Ze moeten een vrolijke bui hebben gehad bij Europol, toen het plan van de ansichtkaarten werd bedacht. Op de kaart aan de Kroatische moordverdachte Marko Nicolic staat: ‘Beste Marko, de Adriatische wateren missen je. Kom naar ons voor een zeiltrip die je nooit meer vergeet. Groeten, de politie.’ De kaart aan de Finse fraudeur en vervalser Jaakko Ilari Nurminen vermeldt: ‘We weten dat je een meestervervalser bent. Maar er is maar één kerstman en die wil jou terug.’ De boodschap aan de Belgische drugssmokkelaar Artur Nawrocki luidt: ‘Belgische frieten zijn de beste en we weten dat je ze mist. Kom er weer van smullen – we hebben een leuke verrassing voor je in petto.’

Gedeeld

Geef een reactie