SWAT app en big data tegen geweld politie

De politie in de Verenigde Staten komt regelmatig in opspraak wanneer het gaat om excessief geweld tegen burgers. Dit heeft soms zelfs de dood tot gevolg. De SWAT-applicatie wil daar proberen een einde aan te maken.

SWAT appSWAT staat voor Safety With Accountability & Transparency en is het geesteskind van studenten Brandon Anderson en Joseph Gruenbaum uit Georgetown. Anderson verloor zijn partner aan politiegeweld. De betrokken politiefunctionarissen werden niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Ook 422.000 incidenten per jaar van geweld door de politie in de VS en de recente gebeurtenissen met Michael Brown zijn een aanleiding geweest om de app te maken.

SWAT
De SWAT-applicatie maakt het mogelijk de misstanden te filmen en te documenteren waarbij ze direct naar de servers van SWAT worden geüpload. Een smartphone met camera en de speciale app moet voorkomen dat de politie een telefoon in beslag neemt en het bewijs vernietigd.  Het materiaal zal ter beschikking worden gesteld aan onderzoekers om zo een oplossing te vinden voor het probleem. De initiatiefnemers van deze applicatie hopen ook dat het gebruik van de applicatie de politie positief beïnvloedt.  De app is nog niet officieel uit en men zoekt naar extra funding om dit voor elkaar te krijgen.

Gedeeld

Geef een reactie