Opvang na incidenten kan beter vinden beveiligers

De Dag van de Veiligheid, georganiseerd door CNV Vakgenoten deze week, toonde aan dat de opvang van getraumatiseerde particuliere beveiligers beter kan. Bij organisaties als NS en UWV is het beter geregeld dan bij de beveiligingsbedrijven.

Gezien het belang van het onderwerp ‘persoonlijke veiligheid’ viel de opkomst wat tegen tijdens de Dag van de Veiligheid, maar de deelnemers die er waren bleken zeer betrokken met hun vakgebied. Er werd stevig gediscussieerd over agressie waar de meeste beveiligers regelmatig mee te maken krijgen en over hoe hun werkgevers en de samenleving daarmee omgaan.

Het ging over traditionele agressie, zoals schelden en mishandeling, maar ook over moderne vormen van agressief gedrag, zoals bedreigingen via sociale media. Er bleek zelfs een website te bestaan die speciaal bedoeld is om handhavers bij het UWV te intimideren. Met name particuliere beveiligers vonden dat de opvang van medewerkers na ernstige incidenten te wensen overliet. Een deelnemers moest het destijds doen met de opmerking: ‘had je het niet een beetje aan jezelf te danken?’

Dilemma’s
Tijdens de verschillende workshops werd specifieker ingegaan op bepaalde thema’s. Er werd onder andere gediscussieerd aan de hand van morele dilemma’s. Sta je een agressor toe de regels te overtreden om erger te voorkomen? En wat doe je als je ziet dat een collega op grove wijze de regels overtreedt? Tijdens een andere workshop werden beveiligers gewezen op de risico’s rond sociale media. Het gebeurt nogal eens dat agressors via sociale media op zoek gaan naar informatie over een beveiliger waarmee ze een akkefietje hebben gehad. Het is dan dus niet handig als informatie over de privéomgeving en vriendenkring openbaar wordt gemaakt.
Tot slot ging ook aandacht uit naar traditionele, fysieke agressie.

Twee trainers in Krav Maga, een Israëlische verdedigingstechniek, demonstreerden hoe je met weinig kracht een forse aanvaller machteloos kunt maken. Hun demonstratie werd ook bijgewoond door een grote groep ROC-studenten uit Ede.

Gedeeld

Geef een reactie